DSVSA Sălaj deține primul laborator din țară acreditat în depistarea organismelor modificate genetic

Activitatea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj în anul 2017 a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă, miercuri, de către directorul instituției, Mircea Martin. Acesta s-a declarat foarte mulțumit de rezultatele obținute de Direcție și a lăudat activitatea angajaților care, așa cum rezultă din statisticile prezentate, și-au îndeplinit toți indicatorii, în special cei referitori la prevenirea și tratarea bolilor la animale, dar și cei 19 indicatori generali, de mare importanță, impuși de ANSVSA prin cerințele ce se regăsesc în programul de guvernare. Medicul Mircea Martin a spus că județul nostru s-a numărat printre puținele din țară în care nu au fost constatate episoade cu impact major în privința unor boli la animale, controalele, responsabilitatea populației dar și comunicarea interinstituțională dovedindu-se a fi foarte eficiente în această privință care, de departe, reprezintă una dintre cele mai importante probleme care intră în atribuțiile și responsabilitatea DSVSA Sălaj.

Nu au existat epizotii cu impact major

Controalele DSVSA la diverși agenți economici, exploatații agricole, ferme și producători de produse de origine animală și non-animală, nu au scos la iveală nereguli grave. Cu toate acestea au fost aplicate pe parcursul anului trecut 15 avertismente și șase sancțiuni contravenționale în cuantum de 4.000 de lei.

În privința epizotiilor (epidemii la animale) și a focarelor de boală la animale, depistate în anul 2017, situația prezentată a arătat faptul că în județ a existat un singur focar de trichineloză, eradicat, șase de tuberculoză la bovine, la caprine au fost trei focare de scrapie și două focare de anemie infecțioasă ecvină (AIE) la cabaline. Aproape toate aceste focare au fost stinse iar cele câteva rămase sunt în continuare sub supraveghere, îndeplinindu-se protocoalele de eradicare. În privința familiilor de albine, au existat  două focare de varooză care au distrus 11 familii de albine.

Mircea Martin a atras atenția, mai ales în privința proprietarilor de cai, asupra efectelor pe care AIE le are asupra animalelor, precum și riscul de transmitere a bolii, extrem de ridicat, la animalele sănătoase.

Directorul DSVSA a atenționat cu privire la faptul că orice operațiune comercială, vânzare sau cumpărare de cai, dar și de alte animale, este necesar a fi făcută cu respectarea dispozițiilor legale, mereu cu existența unui contract, a carnetului de sănătate, pașaportului, etc. În caz contrar, proprietarii sunt pasibili de amenzi, pot risca să achiziționeze un animal bolnav, să răspândească boala și în final, dacă animalul moare, fără existența documentelor menționate mai sus, proprietarul riscând să rămână cu paguba întrucât statul nu îi va oferi despăgubirile prevăzute de lege.

Situația analizelor de laborator efectuate de DSVSA Sălaj în anul 2017

 

     Virus                                                           Programate                           Număr analize realizate

Pesta pocina clasica :Detectie antigen viral 845 1208
Pesta pocina clasica :Detectie anticorpi 1717 2193
Rabia:Detectie de antigen 188 188
Rabia:Bioproba 36 38
Bluetongue:Detectie anticorpi 614 674
Influenta aviara:Detectie de anticorpi 225 225
Influenta aviara:Detectie a genomului viral 10 8
Pseudopesta: Detectie anticorpi 870 951
LEB: : Detectie anticorpi 20.148 20.023
AIE: : Detectie anticorpi 5064 5116
SEROLOGIE
Bruceloza ovinelor si caprinelor 19.246 20.037
Bruceloza bovinelor 20.158 20.011
Bruceloza suinelor 439 465
Leptospiroza cabalinelor 57
Leptospiroza rumegatoare 23

În privința siguranței alimentelor, în anul 2017, DSVSA Sălaj a desfășurat controale și activități specifice privind analize de laborator, teste etc.

 În cadrul laboratorului de Microbiologie Alimentară au fost analizate un număr de 600 probe (alimente de origine animală și nonanimală,apă, teste de sanitație ) cu 3.600 analize, iar contracost au fost analizate un număr de 1.664 de probe cu 21.676 analize. Laboratorul de Chimie Alimentara a efectuat un număr de 414 analize în cadrul PS (alimente de origine animală și nonanimală ,coloranți, apă) iar contracost au fost efectuate 2.523 analize. Au fost efectuate și analize –determinări, pentru identificarea unor coloranți alimentari (eritrozina și amarant) pentru toate județele țării. Laboratorul Saniar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor este acreditat conform SR EN ISO 17025/2005  pe un număr de 45 metode, urmând ca în perioada  următoare cu ocazia auditului de supraveghere efectuat de catre RENAR, gama de analize să fie extinsă.

 

3 Thoughts to “DSVSA Sălaj deține primul laborator din țară acreditat în depistarea organismelor modificate genetic”

  1. Anonim

    În mare parte acestea se datorează domnului doctor Nicolae Mocuta si nu acestui escroc care a deturnat fonduri, cercetat penal!

  2. Anonim

    Ptr. 22:10-se datoreaza specialistilor din cadrul laboratorului sustinuti de managerul institutiei; mai incet cu jignirile d-le doctor bucurati-va de pensie

  3. Anonim

    Sa muriti toti!

Leave a Comment