Cheltuielile lunare ale spitalelor vor fi postate pe internet

Cheltuielile lunare ale spitalelor vor fi postate pe internet

Spitalele salajene vor fi obligate sa isi prezinte public, lunar, cheltuielile pe care le au.

Ministerul Sanatatii a lansat o aplicatie on-line unde toate unitatile sanitare sunt obligate sa isi publice cheltuielile lunare. Astfel, pe site-ul www.ms.ro, la sectiunea Monitorizare cheltuieli spital, se va putea vedea modul in care spitalele si-au gestionat bugetul alocat intr-o anumita luna.

Pe acest portal vor putea fi urmariti peste 60 de indicatori privind cheltuielile de personal. De exemplu, vor putea fi monitprizate: indemnizatiile de conducere, plata orelor suplimentare, cheltuielile cu deplasarile, dar si cheltuielile de bunuri si servicii, respectiv medicamente, materiale sanitare, reactivi, dezinfectanti sau alocatiile pentru hrana. Prin implementarea acestei masuri, va exista o mai mare transparenta in ceea ce priveste cheltuielile din spitale. In Sanatate, din nefericire, nu exista niciodata bani suficienti. Iar cand sunt bani, cu siguranta, exista si suspiciuni cu privire la modul in care ei sunt folositi. Astfel, consider ca masura luata de Ministerul Sanatatii va aduce un castig pentru toata lumea, este de parere managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Ioan Muresan.

Lansarea portalului vine intr-un moment in care echipe ale Ministerului Sanatatii se deplaseaza pentru controale in spitalele din tara unde s-au inregistrat probleme la plata furnizorilor de medicamente sau materiale sanitare. De asemenea, principalul motiv al aparitiei acestui portal este reprezentat de activitatea nesatisfacatoare a anumitor manageri de spitale care nu si-au administrat corect fondurile si au ajuns in situatia de a avea datorii mai mari decat si-ar putea permite sa le plateasca din bugetul contractat initial cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Alte articole

Leave a Comment