Cei mai săraci vârstnici din Sălaj nu au primit pensii majorate

Aproape 8.000 de sălăjeni trăiesc din pensia minimă de 350 de lei, potrivit statisticilor Casei Judeţene de Pensii Sălaj. Niciunul dintre aceştia nu a resimţit efectele indexării pensiilor, aprobate prin ordonanţă de urgenţă la începutul lui 2013.

Majorarea pensiilor cu 4 la sută, de la 1 ianuarie 2013, nu le aduce bani în plus tuturor pensionarilor din Sălaj. Din totalul celor 67.835 de pensionari, 7.981 de vârstnici care beneficiază de pensia minimă garantată de 350 de lei nu au primit niciun leu în plus. În această situaţie se află şi un sălăjean căruia i s-a calculat o pensie de invaliditate de 6 lei, în baza unei vechimi în muncă de doar două luni. Acesta încasează lunar 350 de lei, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, ce stabileşte că pensia de invaliditate se calculează indiferent de vechimea în muncă.

PDL a propus, la dezbaterea bugetului de stat pentru anul 2013, un amendament care prevedea indexarea pensiilor sociale minime. Amendamentul a fost, însă, respins de către majoritatea USL din Parlament. Potrivit democrat-liberalilor, în România există în jur de 600.000 de vârstnici care au dreptul la pensia socială minimă, iar efortul bugetar pe care l-ar fi presupus indexarea pensiilor acestora ar fi fost de aproximativ 10 milioane de lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, beneficiază de pensia socială minimă garantată pensionarii din sistemul public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei se situează sub 350 de lei.

Punctul de pensie a fost majorat cu patru procente, de la 732,8 lei, la 762,1 lei.

Alte articole

3 Thoughts to “Cei mai săraci vârstnici din Sălaj nu au primit pensii majorate”

 1. maria

  e corect ca dupa o viata de stat pe sant sa primesti pensie 350 lei si unul care a muncit o viata cu salar minim pe economie sa primeasca tot 350? nu mai dati exemple negative de lenesi carora
  le-a placut sa nu munceasca dar asteapta ajutor la pensie!!!

  1. ion

   la care a muncit 30 de ani cu salariul minim sigur nu va luat 350 de lei. Nu te agita, ca o faci degeaba!

 2. voicu

  corect ce este aceasta pensie sociala?adica daca nu ai dat statului nimic pina la virsta de 60-65 ani statul iti da 350 lei si daca ai lucrat si ai avut minim pe economie atunci iei tot 350lei dar pensie normala ?sintem un popor de ajutati social si ne mindrim cu asta

Leave a Comment