Criza omoară firmele din Sălaj

Anul 2013 nu se anunţă a fi unul foarte bun pentru firmele din judeţul Sălaj. Potrivit ultimelor informaţii publicate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, tot mai multe societăţi sălăjene şi-au suspendat activitatea, au fost radiate ori dizolvate. Datele sunt îngrijorătoare mai ales în condiţiile în care, în prima lună a anului, au fost dizolvate de aproape cinci ori mai multe firme din Sălaj decât în perioada corespunzătoare din 2012.

Statisticile ONRC arată că în ianuarie 2013, şi-au suspendat activitatea 51 de agenţi economici, numărul acestora fiind cu aproape 55 la sută mai mare decât în urmă cu un an. La capitolul dizolvări, judeţul Sălaj nu stă deloc bine: 32 de firme au recurs la această măsură, faţă de doar şapte în aceeaşi perioadă din 2012. Cu un salt de 357 procente, Sălajul se situează pe poziţia a şasea în clasamentul naţional.

Tot în prima lună a acestui an au fost radiate 95 de societăţi sălăjene, cu aproape 22 procente mai multe faţă de începutul lui 2013. În schimb, s-a redus de trei ori numărul firmelor care au intrat în insolvenţă, de la 36, în prima lună a anului trecut, la doar 12, în ianuarie 2013.

În timp ce afacerile unora au eşuat, unii sălăjeni au prins curaj şi şi-au deschis o firmă. Este vorba despre 87 de persoane care şi-au deschis 35 de SRL-uri, 32 de afaceri pe persoană fizică autorizată, 17 întreprinderi individuale şi trei întreprinderi familiale. În urmă cu un an au fost înmatriculate tot 87 de firme noi.

Conform datelor ONRC, la finalul lunii ianuarie 2013, în Sălaj existau 10.377 de comercianţi activi din punct de vedere juridic, cu 5,24 la sută mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2012. Mai mult de jumătate dintre aceştia sunt persoane juridice.

Alte articole

Leave a Comment