Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2021 pentru cei care vor să meargă în Marea Britanie

Multe aspecte ale relaţiei dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană după încheierea perioadei de tranziţie rămân incerte, dar unele lucruri care se vor schimba de la 1 ianuarie 2021 sunt cunoscute. BBC face lista celor mai importante aspecte la care oamenii trebuie să se gândească dacă vor să călătorească între Marea Britanie şi Europa, relatează Digi24.

Călătoriile vor avea nevoie de mai multă planificare

Din ianuarie, cetăţenii britanici care vor să viziteze orice ţară din UE – plus Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein – trebuie să aibă paşaport valabil pentru încă cel puţin şase luni. De asemenea, e necesară o asigurare de călătorie cu componentă de sănătate.

Înainte de a pleca în călătorie, oamenii trebuie să verifice dacă furnizorul de telefonie mobilă le mai oferă sau nu roaming gratuit.

Pentru transportul de animale de companie e nevoie de un certificat medical obţinut de la medicul veterinar. Actualul sistem de paşapoarte UE pentru animale de companie nu se va mai aplica.

Măsurile sunt valabile şi pentru cei care vor să meargă în Marea Britanie dintr-o ţară UE.

Alte cozi la frontieră

La controalele de la frontieră, cetăţenii britanici vor sta la cozi diferite de cetăţenii UE. Turiştii vor putea călători fără viză în ţările din zona Schengen – care include majoritatea statelor UE şi Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein, dacă stau în aceste ţări cel mult 90 de zile, dintr-un interval de 180 de zile. Perioada de şedere este valabilă şi pentru europenii care merg în Marea Britanie.

Reapar cumpărăturile duty-free

Cumpărăturile duty-free vor fi disponibile pentru cei care călătoresc din Marea Britanie în UE şi invers, începând cu 2021.

Când Marea Britanie era membră a UE, oamenii puteau intra în ţară cu cantităţi nelimitate de alcool şi tutun dintr-o ţară membră fără a plăti nicio taxă la frontieră, atâta timp cât a fost plătită o taxă în ţara de achiziţie şi era vorba despre produse pentru uz propriu. Acum, vor exista limite pentru valoarea produselor pe care un călător le poate aduce dintr-o entitate în alta.

Totuşi, nu vor mai exista magazine de mărfuri, cum ar fi electronice şi îmbrăcăminte, fără taxe pe aeroport.

Rambursările de TVA pentru vizitatorii din străinătate în magazinele din Marea Britanie vor fi, de asemenea, eliminate.

Noi reguli pentru cei care vor să se mute în UE

De la 1 ianuarie, libera circulaţie a persoanelor între Marea Britanie şi UE se va încheia.

Dacă un britanic locuieşte deja într-o ţară din UE, a beneficia de anumite protecţii în temeiul acordului de retragere din UE

Dar chiar şi atunci, trebuie să verificaţi dacă regulile specifice fiecăre ţări.

De exemplu, cetăţenii britanici care locuiesc sau intenţionează să locuiască în Franţa vor trebui să obţină permise de rezidenţi noi.

Cei care vor să se mute din Marea Britanie în UE sau invers începând din 2021 nu vor mai avea dreptul automat de a locui sau de a lucra acolo.

Britanicii care intenţionează să se mute în Irlanda vor fi în mare parte neafectaţi.

Noi reguli pentru cetăţenii UE care locuiesc în Marea Britanie

Dacă sunteţi cetăţean al UE care locuieşte deja în Marea Britanie, drepturile dvs. vor rămâne neschimbate până la 30 iunie 2021. Dar ar trebui să verificaţi dacă puteţi rămâne după aceea. Va trebui să deveniţi cetăţean al Marii Britanii sau să aplicaţi la Schema de decontare a UE.

Drepturile cetăţenilor irlandezi nu se vor schimba.

Un nou sistem de imigrare în Marea Britanie

Din ianuarie 2021, va exista un nou sistem bazat pe puncte pentru cetăţenii străini (cu excepţia cetăţenilor irlandezi) care doresc să se mute în Marea Britanie.

Guvernul spune că va trata cetăţenii UE şi non-UE în mod egal şi va viza atragerea de oameni care pot contribui la economia Marii Britanii.

Persoanele care doresc să se mute în Marea Britanie pentru a lucra, a trăi sau a studia acolo vor trebui să solicite şi să plătească pentru o viză.

O viză de student din afara Marii Britanii va costa 348 de lire sterline.

Solicitarea unei vize pentru un muncitor calificat va costa între 610 şi 1.408 lire sterline, cu excepţia cazului în care aceştia sunt în domeniile în care UK are lipsă de personal.

De asemenea, aceştia vor trebui să plătească o taxă suplimentară pentru sănătate de 624 de lire sterline de persoană pe an, cu excepţia cazului în care sunt angajaţi din domeniul sănătăţii.

Reguli diferite pentru comerţ

Importatorii şi exportatorii vor trebui să facă declaraţii vamale, ca şi când ar avea de-a face cu ţări din alte părţi ale lumii.

Unele produse, inclusiv plante, animale vii şi unele alimente, vor avea nevoie şi de licenţe şi certificate speciale. Alte produse vor trebui etichetate în moduri specifice.

Dar, pentru a limita impactul devastator al crizei COVID asupra multor companii, guvernul britanic a ales să amâne cu şase luni impunerea controalelor totale asupra mărfurilor care intră în Marea Britanie din UE, deşi vor exista în continuare verificări pentru anumite substanţe.

Leave a Comment