Ce să faci şi ce să nu faci când folosești o drujbă, pentru a fi în siguranță

Drujba este probabil unul dintre cele mai de folos unelte pe care le folosești pentru curtea ta. De la tăierea lemnului, la toaletarea pomilor, ai nevoie deo drujba pentru a-ți ușura munca. 

Însă această unealtă te poate pune în pericol dacă nu știi cum să o folosești corect și cum să o păstrezi în cele mai optime condiții. 

Așadar iată mai jos câteva recomandări despre cum să folosești corect drujba și ce să nu faci. 

  • Asigură-te ca lamă este ascuțită 

Înainte de a folosi drujba Yamamoto aruncă o privire asupra lamei și asigură-te ă este ascuțită. O lamă tocită te va obliga să folosești mai multă forță în momentul utilizării ceea ce poate uza chiar și anumite componente ale drujbe dar exista și riscul de ciobire a lamei care te poate pune în pericol. 

  • Nu tăia direct pe pământ 

Atunci când tai lemnul pe sol, care este moale, riști să ajungi cu lama drujbei în pământ ceea ce o va face mai greu de manevrat. Pe lângă asta murdăria tocește lama și există chiar riscul deteriorării lanțului. 

  • Alimentează corect 

Dacă deții o drujba electrica nu ai nevoie de alimentarea cu combustibil, însă în cazul în care aceasta este pe lanț este bine să știi cum să procedezi. 

Pentru a te asigura ca este totul în regula, nu adaugă combustibilul cât drujba este încă fierbinte. Căldură motorului ar putea face ca acesta să se aprindă și cu siguranță nu vrei sa îți asumi acest risc. 

Așadar lasă drujba să se răcească cel puțin 10-15 minute înainte de a umple rezervorul cu combustibil. 

  • Nu folosi ulei de motor

Lanțul drujbei are nevoie de lubrifiere pentru ca acesta să funcționeze corect. Deși tinzi să crezi că te poți folosi de orice lubrifiant nu este adevărat. 

Uleiul pentru motor pus în rezervorul lanțului nu va face același lucru ca cel special pentru drujba, pentru ca nu este conceput pentru acest tip de utilizare. Spre exemplu uleiul special va acoperi lanțul și va preveni frecarea. 

  • Verifica tensiunea lanțului

Una dintre cele mai importante aspecte la care trebuie să fi atent atunci când folosești drujba este chiar tensiunea lanțului. 

Dacă acesta este prea mica, adică lanțul este prea slăbit, există riscul de a se desprinde. 

Dacă în schimb este prea strâns se pot deteriora anumite componente ale drujbei și cauza accidente. Așadar verifică întotdeauna înainte de utilizare tensiunea lanțului pentru a rămâne în siguranță de fiecare dată când o utlizezi.