Cainii maidanezi pot fi eutanasiati!

Cainii maidanezi pot fi eutanasiati!Camera Deputatilor a adoptat, ieri, cu 168 de voturi pentru, 111 voturi impotriva si 14 abtineri, Legea privind cainii comunitari.

Camera Deputatilor adoptase, in 17 octombrie, legea pe articole, insa votul final a fost amanat de mai multe ori, inclusiv saptamana trecuta, din cauza dezbaterilor tensionate asupra proiectului.

Opozitia a acuzat puterea ca sprijina o lege ce va da voie primarilor sa eutanasieze in masa cainii fara stapan si care permite sub acoperamant legal tratamente brutale pentru animale. O alta problema invocata de opozitie este ca legea nu incurajeaza solutiile unitare, iar localitatile in care cainii raman pe strazi vor deveni sursa de migratie catre localitatile unde animalele au fost ridicate.

In replica, deputatii puterii au sustinut ca legea permite fiecarei primarii sa decida, in urma consultarii cetatenilor, ce solutie adopta, fie construirea de adaposturi, sterilizarea, fie eutanasierea. Puterea a mai invocat in sprijinul legii incidentele din ce in ce mai dese in care animalele infuriate au provocat rani grave sau chiar decesul unor persoane.

Legea a fost vehement contestata de organizatiile pentru apararea drepturilor animalelor, atat din Romania, cat si din strainatate, dar si de mai multi europarlamentari, in special cei ai PSD.

Pana la urma, sunt bucuros ca efortul facut de PDL Salaj, ca de exemplu strangerea a peste 8.000 de semnaturi pe acest proiect de lege, a fost rasplatit cu votul dat de deputati. Din acest moment, autoritatile locale nu mai au nicio scuza in rezolvarea problemei cainilor comunitari, a declarat, ieri, presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode.

Primarul Zalaului, Radu Capalnasiu, care este si liderul PNL Salaj, sustine ca la nivelul municipiului nu exista o problema in ceea ce priveste prezenta cainilor comunitari. Mai mult, din punctul sau de vedere, pericolul este reprezentat de catre cainii care nu pot fi tinuti in curtile zalauanilor, si care, in anumite zone ale orasului, se strang in haite si terorizeaza oamenii. Trebuie sa recunoastem ca noi, cei din Zalau, nu avem o problema majora cu cainii comunitari. Numarul lor nu este atat de mare ca in alte localitati din tara sau chiar din judet. Avem adevarate probleme in cartierele de case, acolo unde in timpul zilei, dar mai ales noaptea, cainii lasati liberi se strang in haite si pun in pericol integritatea fizica a oamenilor din zona, spune Radu Capilnasiu, care a adaugat ca municipalitatea se mai confrunta cu o problema, si anume a cainilor abandonati pe raza municipiului, desi ei apartin unor persoane din alte localitati.

Alte articole

Leave a Comment