Bucurie, dar pe jumătate: gardul care urâţeşte bulevardul Mihai Viteazul va fi înlocuit

Decizia de schimbare a gardului de protecţie a pietonilor de pe bulevardul zălăuan, pe toată porţiunea de la blocul PTTR, şcoala “Simion Bărnuţiu” până la staţia de autobuz Silvania, a primit votul final al consilierilor locali în şedinţa de joi din cadrul Primăriei Zalău. Deşi cotidianul nostru a semnalat în nenumărate rânduri în articole şi în editorialele dedicate aspectului municipiului, felul în care acest gard anulează orice demers de înfrumuseţare urbană, cu atât mai mult cu cât este amplasat în zona “zero”, în buricul oraşului, nimeni din fosta administraţie nu ne-a ascultat.

Nu au contat nici fotografiile, nici ironiile, nici opiniile serioase venite din partea cetăţenilor care treceau zilnic pe lângă o relicvă ruginită şi ruptă, de care atârnă şi acum nişte lanţuri, şi acelea rupte, toate întruchipând un gard care se voia, în continuare, de protecţie dar şi ornamental – că doar nu putem pune sârmă ghimpată pe trotuarele din centru. Timpul, căldura şi intemperiile şi-au pus amprenta iar acest gard şi a continuat să se degradeze până când a ajuns să arate aşa cum orice localnic sau vizitator care ajunge în centrul Zalăului, poate constata fără niciun efort. la degradarea lui au contribuit, desigur, şi cetăţenii certaţi cu educaţia şi pentru care banul public nu înseamnă nimic. În sfârşit, autorităţile au pus gând rău acestui gard , hotărârea privind dezafectarea lui fiind adoptată în şedinţa de Consiliu Local de joi.

Desigur, locul nu poate rămâne aşa, din considerente de siguranţă pentru circulaţie dar şi din raţiuni estetice, astfel încât un nou gard va fi amplasat pe această porţiune care deschide (sau închide, din direcţia opusă) practic, centrul municipiului. Ceea ce putem observa însă în documentul ataşat hotărârii este faptul că noul gard nu va mai fi racordat la o reţea de electricitate, mai concret, nu va avea nicio sursă de iluminat aşa cum a avut cel vechi până în urmă cu câţiva ani. Un lucru la fel de necesar, tot din raţiuni de securitate dar şi din considerente de ordin estetic. Astfel încât, dacă autorităţile nu vor regândi acest proiect, ne vom alege cu un gard, ce-i drept, nou, însă…mort după lăsarea serii şi până la ivirea zorilor, lucru care va fi un dezavantaj major atât pentru siguranţa pietonilor şi a conducătorilor auto ori bicicliştilor, dar mai ales un neajuns estetic care ne face să părem şi mai săraci decât suntem. Ar fi prea mult un gard modern, cu becuri, cu o instalaţie concepută cu gust, discretă şi plăcută privirii? Nu merită singurul bulevard din capitala judeţului, un astfel de gard? Primarul Ionel Ciunt a declarat că noul gard va fi ales din mai multe proiecte ce vor fi înscrise pentru selecţie. Gardul cel vechi nu va fi scos până în momentul în care cel nou nu va fi gata de instalare.

Vrem să-l rugăm să ţină cont de cât mai multe idei şi, dacă se poate, să se răzgândească în privinţa iluminatului acestuia, pentru că da, este extrem de important să avem un gard legat la o reţea electrică: arată altfel, este mai bun, mai eficient şi protejează cu adevărat, mai ales în contextul în care auzim zilnic de tot felul de nenorociri, cu şoferi care încalecă trotuarele sau staţiile de autobuz doar pentru că “nu au văzut”, ori “nu şi-au dat seama” din cauza lipsei elementelor de semnalizare. Şi da, zălăuanilor le-ar plăcea mai mult, dacă şi asta ar conta.

Sperăm că lumina, pentru acest proiect, va veni în cele din urmă atât în planurile edililor dar şi în gardul de pe bulevard, poate cel mai important element de mobilier dintre cele care se pun la cale pe masa noii administraţii, având în vedere locul în care este amplasat. Pentru că, puţin cu puţin se face mult, şi fiecare element care intră în peisajul urbanistic al municipiului nostru trebuie gândit şi cu cap, dar şi cu un minimum de simţ estetic pe care secolul în care trăim îl impune. Iar cetăţenii vor renunţa cu drag la alte investiţii iraţionale şi stupide, ştiind că vor avea un bulevard care poate arăta şi altfel.

Alte articole

7 Thoughts to “Bucurie, dar pe jumătate: gardul care urâţeşte bulevardul Mihai Viteazul va fi înlocuit”

 1. Zack

  Sper ca nu va dura concursul de proiecte pana in 2020, nu de alta dar elevii si ceilati pietoni trebuie protejati de masinile care sigur vor parca pe locul liber.

 2. Anonim

  Zalaul nu mai are nicio sansa, demult a ratat startul pentru a fi capital de judet, este un singur boulevard si Acela arata mai rau ca la Vaslui. Vai si amar, nici cinema, practice nu ia ce sa faci in acest sat. a ajuns de rasul lumii si va fi tot mai rau.

 3. vasile

  Frații mei, vina e a tuturor că am votat pe nenorocitul de capalnashu profund incapabil să facă ceva în acest sens.In sensul celălalt… a făcut doar dacă a avut de castigat si a putut ciupi si el ceva.

 4. Anonim

  bine ca se fac gadurile ca de sosele si asa nu is in stare iti rupi masina , mai vin 2 3 ploi si gata , da garduri ne trebe sa vada tot prostu care o votat ia ce fain ne-o facut orasu sa sa minuneze la un gard ,
  Bine domne ca o marcat drumu peste gropi si o mai tranit niste borduri ase de faine sa nici nu iti poti parca masina in fata casei tale , mandre is !

 5. Anonim

  ii bine ,ce ne trebe drumuri , doar ne permitem sa bagam bani in masini , suntem domni de zalau , daca ai borduri , garrd DAR NU IN ULTIMUL RAND drum marcat prin gropi e fericita pulimea doar a facut ceva vizibil de care ne puteam lipsea ,ca nu de asta avem nevoie acum !

 6. Anonim

  Faină treabă

 7. Alfaman

  Vrem semafoare cu cronometru!

Leave a Comment