Bolnavii cu boli profesionale din 7 judete impart 40 de paturi

Clinica de Medicina a Muncii si Boli Profesionale este o baza medicala specializata in diagnosticul si tratamentul bolilor profesionale. In acelasi timp, este si un centru educational atat pentru studentii Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj Napoca, cat si pentru rezidentii de Medicina a Muncii.

Activitatea stiintifica a Clinicii se concretizeaza prin implicarea intregului personal in cercetari in domeniul Sanatatii Ocupationale. Controalele medicale periodice, examenele clinice si avizele de aptitudine pentru angajare sunt atat elemente componente ale activitatii curente, dar reprezinta si o sursa optima pentru desfasurarea activitatii stiintifice si de cercetare medicala.

Soarta celor peste 800 de bolnavi diagnosticati cu boli profesionale este incerta si in momentul de fata, deoarece in Salaj nu exista o astfel de clinica si astfel sunt nevoiti sa apeleze la clinica din Cluj Napoca. Despre situatia acestora si multe altele am stat de vorba cu sefa Clinicii de Medicina a Muncii- Boli Profesionale, profesor doctor, Marilena Oarga.

Reporter: Va rog sa faceti un scurt istoric al Clinicii de Medicina a Muncii si o prezentare succinta a posibilitatilor terapeutice (numar de paturi, aparaturi, numar de medici, activitatea didactica).

Dr. Marilena Oarga: Clinica a inceput sa functioneze in jurul anului 1962, iar ulterior a devenit clinica de sine statatoare cu profilul de boli profesionale. Din anul 1974 insa, s-a completat prin cladirea aceasta in care functionam la momentul de fata, cu un numar important de paturi, asa incat la sfarsitul anului 1974 aveam 120 de paturi. Initial, destinatia clinicii era pentru mineri si a fost construita sub egida Ministerului Minelor si Geologiei. Ulterior, s-a extins putin spectrul de patologie, in sensul afectiunilor respiratorii cauzate de noxele de la locul de munca si intoxicatiile profesionale. In prezent, in 2007, mai exista 40 de paturi.

Rep: Care a fost cauza reducerii numarului de paturi?

Dr. M.Oarga: Numarul de paturi s-a redus din considerente de ordin financiar. Reducerile nu au fost drastice, dintr-o data, ci pe etape. De la 120 de paturi, la 100, si tot asa. Adevarul este ca o clinica de medicina a muncii, nu trebuie sa aiba un numar exagerat de paturi. Rolul nostru este de a pune un diagnostic si de a trimite spre rezolvare in sistem ambulator bolile profesionale. Posibilitatile terapeutice ale clinicii sunt, in mare parte, cele care exista in sistemul sanitar romanesc, adica sunt si nu prea… Multe din bolile profesionale nu au un tratament specific. In ceea ce priveste intoxicatiile, avem nevoie de un anume antidot care sa fie benefic in astfel de cazuri. Intoxicatiile cele mai frecvente sunt cele cu metale. Tratamentul chelator pentru astfel de intoxicatii cu metale, si anume edetaminul, nu se mai fabrica. Am facut demersuri la Ministerul Sanatatii Publice vizavi de aceasta situatie cu care ne confruntam, dar nu am primit nici un raspuns. Ca numar de medici care profesam in aceasta clinica, suntem 5 medici integrati, adica suntem cadre didactice cu integrare clinica, si un medic pe retea. Totodata, mai am 3 colaboratoare, adica medici de medicina a muncii, care lucreaza in serviciul ambulator.

Rep: Avand in vedere ca numai in Salaj sunt 800 de bolnavi declarati cu boli profesionale, va rog sa precizati judetele arondate si numarul de bolnavi deserviti medical. Se interneaza numai bolnavii declarati, sau si suspiciunile de boala profesionala pentru confirmare de diagnostic?

Dr. M. Oarga: In ultimii ani am avut circa 1.000 – 1.200 de internari pe an, respectiv 100 pe luna, pe toate judetele deservite. In acest an, in cursul lunii februarie, din cei 100 de internati, 70 au fost boli profesionale, vechi si noi. Unele din aceste boli se pierd din cauza lipsei unei verigi in acest sistem al declararii bolii profesionale. Noi cadre medicale din aceasta clinica semnalam, iar boala este declarata doar dupa ce conditia de munca este evaluata de un medic de medicina a muncii, din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica. Dar cum majoritatea autoritatilor nu au astfel de medici, toate cheltuielile si investigatiile care trebuiesc facute, se pierd pe parcurs. In cazul in care nu exista persoana potrivita pentru a declara boala profesionala, munca depusa de noi in acesta clinica se iroseste. Judetele arondate sunt: Bihor, Alba Iulia, Bistrita, Sibiu, Maramures, Satu Mare si Cluj.

Rep: Sunt suficiente paturi, implicit, medicii care se ocupa de acesti bolnavi?

Dr. M. Oarga: Eu nu sunt foarte ingrijorata in ceea ce priveste numarul de paturi, deoarece pe acest numar se ruleaza in permanenta. Nemultumirile mele sunt legate de functionalitatea si finantarea sistemului sanitar si de lipsa medicamentelor specifice. Perioada de internare este de 7-8 zile, depinzand de nenumarati factori care, din pacate, nu sunt de fiecare data sub controlul nostru.

Rep: Cum apreciati colaborarea cu Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi Sociale (CNPAS)?

Dr. M. Oarga: A fost o istorie lunga, o adevarata Golgota as putea spune. Este un sistem care se porneste foarte greu, care nu trebuia gandit asa. Mersul logic era ca noi, ca si unitate medicala, sa avem contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, iar din ceea ce in urma internarii si mai apoi a declararii rezulta ca este boala profesionala, CAS-ul trebuia sa recupereze banii de la CNPAS. In ceea ce priveste personalul cu care venim in contact, de la CNPAS nu sunt cadre medicale si nu inteleg multe lucruri. Un exemplu elocvent ar fi ca personalul de la CNPAS mi-a cerut la un moment dat o copie dupa foaia de observatie, lucru care nu este posibil. Foaia de observatie este un document secret, care trebuie sa respecte confidentialitatea si poate ajunge numai la medicul de familie a bolnavului, printr-o scrisoare medicala. Cei de la Casa de Pensii au inteles foarte greu ca nu este permis sa li se furnizeze astfel de informatii. Tot ce pot sa sper este ca aceasta relatie pe care o avem cu CNPAS-ul va functiona la parametri normali. Anul trecut a fost un an de calvar pentru medicina muncii, si cum acea situatie dificila a disparut, am convingerea ca lucrurile vor merge pe un fagas normal.

Rep: Am inteles ca Ministerul Sanatatii Publice a intrerupt de la program finantarea acestei specialitat. Este adevarat?

Dr. M. Oarga: Ministrul Sanatatii Publice a intrerupt finantarea acestei specialitati de la programul national. In anul 2006 acestei specialitati cu tot ce inseamna ea, nu i-a fost alocati nici un leu. Cu alte cuvinte, Ministrul Sanatatii a spus sa ne descurcam cum putem. A aparut cu foarte mare dificultate Legea 346 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale si normele acesteia. Odata cu aparitia normelor au aparut si semnele de intrebare. Cine, cum si cat plateste? In lege scrie foarte clar ca boala profesionala o plateste CNPAS-ul, urmand a se deconta pentru bolile care nu se dovedesc a fi profesionale cu CNAS-ul, invers decat ar fi fost logic.

Rep: Bolnavii cu boli profesionale beneficiaza sau nu de tratament medicamentos gratuit in ambulator si de tratament balnear gratuit? Ce stiti despre aceasta?

Dr. M. Oarga: Conform Legii, bolnavii au dreptul la tratament medicamentos gratuit si tratament balnear prin intermediul Casei de Pensii. Adevarul este ca majoritatea bolnavilor nu-si cunosc inca drepturile care li se cuvin si sunt prea putini cei care au beneficiat de ele. Cand o sa fie toate lucrurile teoretice puse foarte bine in practica, probabil ca sistemul sanitar va functiona asa cum trebuie.

Rep: Sunt frecvente bolile profesionale in Romania comprativ cu celalalte tari din Uniunea Europeana? Cum se explica numarul relativ mic de boli profesionale declarate in Romania, inainte si dupa 1989?

Dr. M. Oarga: In anul 2006, am avut in jur de 1.000 de cazuri noi, la o tara de 22 de milioane de locuitori. In Franta, de exemplu, in 2005 erau 40.000 de cazuri noi. Catalonia, in schimb, are 6.000 de cazuri de boli profesionale declarate. Numarul de boli profesionale declarate nu au crescut fata de 1989. S-a schimbat doar optica, deoarece pe vremea aceea nu era voie sa se declare aceste boli.

Exista totusi un semn de intrebare in mintea mea. Cum poate o singura clinica sa deserveasca toate cazurile de boala profesionala din 7 judete ale tarii? Pe cand va exista si in Salaj o astfel de clinica de medicina a muncii? Multe neclaritati sunt, si tind sa cred ca vor mai fi, mult timp de acum inanite….

Leave a Comment