Banii contribuabililor sălăjeni umflă conturile bisericilor

Respectând îndemnul biblic “Cere şi ţi se va da”, feţele bisericeşti din judeţ s-au dus cu jal-ba-n proţap la mai marii judeţului, solicitându-le sprijin financiar. 127 de preoţi au făcut coadă în acest an la Consiliul Judeţean Sălaj, cerând bani ba pentru completarea fondurilor proprii ale bisericilor pe care le reprezintă, ba pentru unele lucrări de construire, amenajare şi reparare.

O jumătate de milion de lei se evaporă din bugetul judeţului

Într-un final, autorităţile judeţene au decis să deschidă larg punga, astfel că pe ordinea de zi a şedinţei de CJ de astăzi a fost cuprins un proiect de rectificare a bugetului propriu al judeţului, prin care 127 de lăcaşuri de cult din judeţ şi Episcopia Ortodoxă vor fi cadorisite cu 500.000 de lei, bani proveniţi din fondul de rezervă. Potrivit reprezentanţilor autorităţilor judeţene, au fost luate în calcul, pentru acordarea unui sprijin financiar, toate solicitările primite de la începutul anului, până la data de 9 noiembrie, când a fost definitivat proiectul de hotărâre.

Bisericile care s-au trezit să ceară după data amintită nu trebuie să aibă motiv de îngrijorare, pentru că oficialii CJ Sălaj dau asigurări că toate “cererile primite după data menţionată vor fi avute în vedere pentru un alt program de finanţare, în funcţie de bugetul pe care îl avea la dispoziţie Consiliul Judeţean Sălaj”. În ceea ce priveşte cuantumul sumelor, acesta a fost dat de numărul de enoriaşi din parohiile solicitante.

Şi anul trecut, consilierii judeţeni au fost darnici cu bisericile, alocându-le peste 400.000 de lei din banii contribuabililor sălăjeni.

Episcopia înghite încă 100.000 de lei

În 2012, de departe, Episcopia Ortodoxă este cea favorizată, în conturile sale urmând să intre, după ce consilierii îşi vor da acordul, 100.000 de lei, adică a cincea parte din suma totală distribuită lăcaşurilor de cult. Aceşti bani se adaugă altor 400.000 de lei, cu care sălăjenii au sponsorizat din propriile buzunare, cu sau fără voie, în 2009 şi 2010, şi sunt destinaţi cofinanţării lucrărilor de construire şi amenajare a sediului acestei instituţii. Un sediu de 5,6 milioane de lei şi 1.442 de metri pătraţi, ce se tot construieşte de doi ani încoace, în zona “Coada Lacului” din Zalău, şi care va găzdui birourile administraţiei episcopale, arhiva, o bibliotecă, o sală de conferinţe, o parcare, precum şi apartamentul episcopului Petroniu Florea.

Deşi unora 100.000 de lei li s-ar putea mult, suma aceasta este doar a patra parte din solicitarea pe care Episcopia Sălajului a înaintat-o autorităţilor.

Bisericile ortodoxe, favorizate

În clasamenul lăcaşurilor de cult cadorisite cu cele mai mari sume urmează Parohia Ortodoxă “Sfântul Mucenic Gheorghe” Jibou, Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” Strâmba şi Parohia Ortodoxă “Sfânta Vinere” Zalău, fiecare cu câte 20.000 de lei. La polul opus regăsim 31 de biserici din Sălaj, cu care autorităţile judeţene au fost mai zgârcite, alocându-le câte 1.000 de lei.

Aproape 70 la sută din totalul beneficiarilor sunt biserici ortodoxe, în conturile acestora urmând să intre 358.000 de lei. Lăcaşurilor de cult reformate le vor reveni 106.000 de lei, celor greco-catolice, 12.000 de lei, în timp ce bisericile creştine baptiste maghiare vor primi 9.000 de lei. Alţi 8.000 de lei au ca destinaţie bisericile romano-catolice, în timp ce bisericii baptiste maghiare îi revin 2.000 de lei.

Pro şi contra

Sălăjenii au păreri împărţite vizavi de actul de mărinimie pe care consilierii judeţeni vor să-l facă din vistieria publică. “Sunt de acord ca judeţul să sprijine construcţia şi reabilitarea bisericilor, dar cineva să-i şi verifice pe preoţi dacă au folosit banii pentru ce au fost alocaţi, ca nu cumva să şi-i bage ei în buzunare. Nu sunt, însă, de acord cu banii daţi pentru ridicarea Episcopiei”, ne spune Lucia Cosma, de 43 de ani, din Zalău. Pe Radu Potroviţă, pensionar, 65 de ani, nu-l deranjează această infuziede bani publici, indiferent că este destinată bisericilor ori Episcopiei: “Să le dea, pentru că toţi suntem creştini şi trebuie să ne ajutăm. Dacă le-au dat atâţia bani, înseamnă că au avut de unde”.

În schimb, Ioan Pereş, de 48 de ani, din Zalău, nu vede cu ochi buni această măsură. “Parcă eram în recesiune. Ne plângem că nu sunt bani destui, dar acum aruncăm cu bani spre biserici. Acestea nu trebuie susţinute din banul public, ci din donaţii şi din veniturile pe care le au din vânzarea obiectelor de cult”, ne spune revoltat bărbatul.

Alte articole

41 Thoughts to “Banii contribuabililor sălăjeni umflă conturile bisericilor”

 1. Anonim

  o mare porcarie! nimic sfant! Ideal ar fi ca celelalte culte sa renunte la bani, sa se vada ortodocsii in marea lor nerusinare!

 2. Tot spun ca biserica e o mare facatura...

  Astia-s pusi numai pe capatuiala si spun aceasi poveste tanguita de sute de ani….
  Cea mai mare inselarorie din istoria omenirii….

 3. IOAN DUSCAS

  preacucernicul infractor banditus demonstreaza ink’ odata ka a meritat sa fure scaunelul pe care si l-a lipit de cur !

 4. nae l.

  Fondatorul religiei crestine, Isus Cristos, adora valorile morale,iubirea fata de Dumnezeu ! Preotii se pare ca vor sa-si faca raiul aici pe pamant !

 5. Neutron

  …mucles si cotizati…ca va ia mama dreacu”!

 6. Anonim

  biserica sa cheme pe Stanciu sa le dea bani ca le-a mai dat celor din Simleu! ia vedeti poate merge…

 7. Anonim

  Pe acesti preoti nu/l satura nici Dumnezeu. Nu avem spitale dotate, nu sunt medicamente iar banii p[blici o bagam in buzunarul preotilor. Credeti ca se va face ceva. Nimic. Banii se vor topii ca si zapada din anul trecut

 8. gigi

  Trebuia sa le aloce niste sume simbolice nu sumele care s-au alocat.Din pacate nu verifica nimeni la modul serios cum se cheltuiesc acesti bani.De 22 de ani se construiesc biserici intr-o veselie,s-au bagat sume astronomice in constructii le acestora neglijandu-se problemele sociale.Acesti bani puteau fi folositi pentru a ajuta efectiv oamenii.Lacomia popilor este renumita in totala contradictie cu invatatura Mantuitorului care a propovaduit saracia si renuntarea.Nu surprinde deloc darnicia securistului marc fata de popi , avand in vedere buna conlucrare dintre securitate si clerul ortodox.

 9. Anonim

  un articol impotriva BISERICII ORTODOXE.

  1. Anonim

   Nici vorba! Este un articol ce vine in ajutorul bisericii ortodoxe, pentru a-si putea vedea greselile. Daca e spus adevarul, nu inseamna ca e impotriva cuiva. Un articol bine scris, pentru care ii felicit pe cei de ziar. La mai multe!

 10. Anonim

  dle esti tembel sau esti popa dirtect interesat! Voi nu vedeti ca in jurul vostru totul se scufunda, in ultimul an au murit 21 de copii sub un an in Salaj, cu tehnologii mai bune in spitale poate unii s-ar fi salvat, iar pe voi va intereseaza sa va ridicati palatul si apartamentul lui Petroniu???
  De Dumneeu nu va temeti si de oameni nu va e rusine! La cum se comporta inclin sa cred ca multi popi ortodocsi nici nu cred in Dumnezeu, altfel nu s-ar comporta in asa hal!

 11. Anonim

  ii campanie electorala. normal ca se umplu conturile bisericilor cu banii fraierilor. ce tara de kkt si cati fraieri o populeaza!!!!!

 12. tibi ill be back

  mai tibi la cei de la fundatia acasa nu ai avut bani sa le dai ptr tva da la popi ledai tat timpu

 13. Anonim

  Sigur ca da ,un articol impotriva bisericii.Este un articol in care se spun niste adevaruri si nimic mai mult.Articolul nu are nimic tendentios.

 14. Mitica de la Fetindia

  Adevar graiesti dom reporter, cere si ti de va da. Nu este vina celui care cere, daca aveti ceva de obiectat blamati-i pe cei care au hotarat si nu pe cei care nu au facu altceva decat sa-si exercite dreptul de a cere.

 15. Anonim

  cat a cheltuit petroniu pe sediu . de ce nu spune nimic credinciosilor cat a primit de la stat si cat de la credinciosi .noi am facut colecta pentru episcopie .in aceste zile petroniu incaseaza 9 miliarde de la preoti si de la slugile episcopiei .oare cand sre va satura .apropiatii sai spun ca niciodata .felicitari celor care l-au adus la zalau

 16. Anonim

  sa arda in flacarile iadului cu episcopia si averile lor cu tot!!!

 17. Carl Lucas

  Adevaratii tigani
  Astia macar au autorizatie de cershit…….dar se intreaba are cineva…..
  Banii astia sint mentionati in taxele anuale ?
  Stim ca fiecare institutie trebuie sa-si faca taxele la sfirsit
  de an…..
  Nimeni nu stie asta?
  Inseam a ca sinteti niste ORBI……si muti si chiori…..
  Seamana a Basescu……

 18. Anonim

  „seful „cu limuzina, subalternii pe jos

 19. Anonim

  Acest sediu al Episcopiei sa făcut pt. noi Salajeni, si nu pt. Episcop, așa ca ar trebui sa fiti mândri de el !

 20. manole

  Terminati cu talharia si mai iesiti la munca.
  Cum credeti ca se poate trai fara sa munciti??
  Popii cu toate neamurile lor trebuie sa inteleaga ca trebuie sa munceasca pt. bani , cum au muncit si parintii lor sa-i creasca.
  Cea ce se intampla este egal cu holocaust (numai ca se face mult mai lent).
  Sa nu mai puneti pretentii la bani daca nu lucrati nimic , nemernicilor fara inima !

 21. Anonim

  …o porcarie, in loc de biserici peste biserici mai bn ar face case de copii,camine pt batrani si pt oamenii strazi prin astea se vede credinta lor fata de dumnezeu , dar ei mai bine ne fura si lasa oameni pe strazi sa moara de foame,copii orfani si batrani fara ajutor…astea ar trebui impuscati ca si Ceausescu.

 22. MMMM

  chiar faceti totul in slijba credintei //////

 23. aaa

  toti preotii se ocupa numai de afaceri, sunt parveniti,construiesc case in nestire, biserica a devenit pt ei un hoby de duminica, in rest au fel si fel de preocupari

 24. NIK

  Nu conteaza ce fac preotii.ci conteaza faptul ca oamenii cu credinta au la ce sa spere.Nu cred ca in biserica salajeana sa nu fie preoti extraordinari.Stiu ca exista, sa fim fericiti ca exista episcopie in Salaj.Acesst lucru creste valoarea bisericii salajene si sa fim fericiti ca exista .Cei care sunteti impotriva bisericii imi aduce-ti aminte de vorbele parintelui ARSENIE BOCA, care spune ca va veni vremea cand dracul isi va baga coada in politica ,in societate,in biserica si va incersca sa distruga credinta si biserica.Va veni vremea cand cei alesi vor ramane in biserica si CEI care vad biserica ca o afacere, vor da seama in fata DOMNULUI.Tovarasa andreea ,numele nu va recomanda sa scrieti despre biserica ortodoxa.Numele dumneavoastra imi aduce aminte de tortionarii comunisti care au distrus elita ROMANIEI..

  1. Andreea Vilcovschi

   Stramosii mei, inclusiv cei de la care am mostenit numele, erau ortodocsi. Nu inteleg de ce e nevoie de atacuri la persoana, doar pt ca dvs. considerati normal gestul administratiei judetene.

  2. Anonim

   am auzit-o si pe asta „creste valoarea bisericii” da ce dracu faci cu ea, o vinzi la piata sa am ce pune pe masa?

 25. NIK

  Apropo, 100000 lei sunt aproximativ 22000 de euro si vi se pare ca o suma echivalenta a doua loganuri sunt multi?Chiar nu stiti valoarea banilor?EPISCOPIA VA RAMANE SALAJENILOR sau ati uitat ca in 1940 preoti salajeni au fost rastigniti pe usa bisericii din TRAZNEA de armata hortysta la ‘RECOMADAREA POPULATIEI MAGHIARE,doar pentru faptul ca erau romani , preoti romani au fost omarati in numele credintei .

 26. Anonim

  nene Nik, numele tau mi se pare foarte potrivit pentru a scrie despre biserica ortodoxa. Nu crezi mataluta ca ar fi mai bine ca cei credinciosi sa plateasca pentru credinta lor, iar banii CJ Salaj sa mearga spre binele tuturor salajenilor, indiferent de confesiune? De ce trebuie sa plateasca un musulman, sau un evreu etc. pentru palatul megalomaniei ortodoxe salajene? Iar apropos de Arsenie Boca, sper sa fi spus si lucruri mai destepte, ca banalitatea asta ce-ai scris-o tu e de cand lumea..

 27. Anonim

  Nik, ce legatura are una cu alta? Episcopia va ramane BOR si popilor si altor Petronii, noua nu ne ramane decat de plata. Va comportati, voi preotii ortodocsi de astazi, precum catolicii in Evul Mediu.
  Toata stima pentru ziar ca apublicat acest articol.

 28. Anonim

  o sa vina timpul cando sa va dati seama ca nu va mantuie nici popa nici biserica ci faptele,dar o sa fie tarziu

 29. alt anonim

  bani dati bisericii si popilor? Hm! Pai de ce? va spun io: uitati-va la protopopul Pusok Jozsef din centru. Nu plateste un leu chirie pe locuinta, cu utilitatile lui gratuite, inclusiv benzina in autoturismul cu care isi duce fata la gradinita si o aduce in aceiasi zi. Face drumuri de Cluj la Metro, cica cumpara salvari cu care se imbraca iarna cand afara e minus 30 de grade dar in casa lui e plus 40 ca in Costa Rica. Biserica ii plateste pana si abonamentul la cablu TV prin care popa urmareste meciurile de zi si filmele porno de noapte. Rusine, grasule, rusine!

 30. Anonim

  Pt.alt anonim:Ar trebui ca Pusok sa declare si sa plateasca impozit pe contravaloarea serviciilor primite si nedeclarate la fisc.Dar ce vorbesc,sunt o multitudine de SRL-isti casre deconteaza cheltuielile casnice pe firme si nu-i beleste fiscul!Unde esti tu America,Germania Franta???

 31. Un fraier

  De aia nu merge nimic in ROMANIA ca toti beles si numai fraierii platesc!

 32. Anonim

  Biserica si preotii au devenit niste talhari care ii jecmanesc pe muritorii de rand. Sa va fie rusine preoti ipoctiti si bisnitari ce sunteti.

 33. un ortodox

  Ar trebui dati banii bisericilor care se darama si este necesar a se construi altele. Daca ei au dorit sa construiasca sediu nou sa il faca pe banii lor sau a enoriasilor care sunt de acord sa plateasca.Aveau unde sta si case de oaspeti la fel.

 34. Anonims

  Nu-i rau ca dau bani la biserici. Macar daca ar da numai aici, ca dau ei si in alta parte fara nici un rost.

 35. Anonim

  de ce dai ajutoare la biserica, can aceasta a declarat profit de milioane de euro?
  de ce nu se dau acesti bani, si asa putini, la spitale sau la scoli si gradinite?
  deoarece excrocii de popi aduc voturi la PSD!!!
  Ia ca urare: Tibi si pe toti ceilalti din politica salajeana, sa va ingroape pe toti si pe neamurile voastre de gunoaie de oameni, pana de Craciun, popii la care le-ati bagat in cur acesti bani

 36. ANONIM,

  Ii ff rusinos cea ce se intampla.

 37. anna

  dati bani la episcop ca sa-si cumpere blindata in timp ce multi copii mor de foame

 38. Anonim

  dati bani la biserici fruntea este jiboul dati i la popa protopop ce sa isi mai faca vila sia facut apartament in cluj are audi are vacante instrainatate are ce le mai trebe cavouri nu vreu niste farisei fiindca slujitori a domnului si aproapele semenului nu sunt rusine

Leave a Comment