Bani pentru tineri intreprinzatori

Bani pentru tineri intreprinzatori

Executivul a adoptat in sedinta de miercuri Ordonanta de Urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, precum si Hotararea pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei. In acest context, Guvernul va sprijini infiintarea a cel putin 1.100 de firme de catre tineri intreprinzatori.

Executivul a anuntat ca Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM acorda alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50 la suta din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 euro. Se acorda garantii de stat pana la cel mult 80 la suta din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediul Fondului de Garantare. Banii vor fi alocati intr-un cont din care pot fi platite cheltuieli eligibile, pe baza de factura.

O alta facilitate de sprijinire a tanarului intreprinzator, adoptata prin actul normativ amintit, este cea potrivit careia cheltuielile de asigurari sociale datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult patru salariati – dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat. Facilitatile se aplica pentru tinerii debutanti in afaceri, de pana la 35 de ani, care nu au mai detinut calitatea de actionar sau asociat in vreo firma si au un plan bun de afaceri cu care sa obtina un punctaj cat mai mare la aplicatia online.

Astfel, microintreprinderea poate fi infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult cinci intreprinzatori debutanti asociati. Microintreprinderea trebuie sa aiba in obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activitati CAEN, cu exceptia urmatoarelor activitati: intermedieri financiare si asigurari; tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substante aflate sub control national, precum si activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat. De asemenea, tanarul intreprinzator trebuie sa angajeze cel putin doi salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare si sa reinvesteasca cel putin 50 la suta din profitul realizat in anul precedent.

De retinut ca facilitatile nu se mai acorda din momentul in care cifra de afaceri pentru anul in curs depaseste echivalentul in lei a 500.000 de euro.

Leave a Comment