Avand lefurile subtiate cu pana la 50 la suta: Judecatorii salajeni se pregatesc de forme dure de protest

Avand lefurile  subtiate  cu pana la 50 la suta: Judecatorii salajeni se pregatesc de forme dure de protest

Criza fara precedent in justitia romaneasca. Nemultumiti de taierea sporurilor, judecatorii au trecut la actiune. Magistratii vor intrerupe, de maine, timp de trei ore, activitatea in aproape toate instantele din tara.

Mai mult, acestia cer Guvernului demiterea ministrului Justitiei si ameninta cu boicotul urmatoarelor alegeri.

Situatia prezentata de mai sus este valabila in cazul magistratilor din cateva judete ale tarii, in timp ce, in Salaj, deocamdata, lucrurile nu stau intocmai. Vicepresedintele Tribu-nalului Judetean Salaj, Petronela Nasaudean, sustine ca judecatorii nu pot recurge la greva, in contextul in care legea nu le permite acest lucru. Insa, potrivit magistratului, judecatorii salajeni urmeaza sa se intalneasca intr-o Adunare Generala, eveniment in cadrul caruia se vor decide formele de protest la care acestia vor recurge. O greva a magistratilor ar fi in afara legalitatii. Urmeaza ca, in perioada imediat urmatoare, sa organizam o Adunare Generala a judecatorilor, unde vom decide formele de protest fata de reducerea salariilor cu 50 la suta. Din punctul nostru de vedere, aceasta masura este absolut ilegala, ne spune Petronela Nasaudean, care a adaugat ca, in timp ce judecatorii vor recurge la anumite forme de protest legale, ceilalti nu vor sa respecte legea in cazul lor.

La nivel national, asociatiile magistratilor au decis deja sa propuna Guvernului demiterea ministrului Justitiei, din cauza administrarii proaste a sistemului judiciar si inlocuirea sa cu un ministru care sa poata rezolva problemele. Mai mult, reprezentantii judecatorilor din Romania au decis boicotarea alegerilor prezidentiale prin neparticiparea la procesele electorale care vor urma.

Magistratii sunt nemultumiti de faptul ca Ministerul Justitiei a decis taierea sporurilor de surmenare neuropsihica si de risc. Fara aceste sporuri, veniturile magistratilor s-au redus cu aproape 50 la suta.

Alte articole

Leave a Comment