Avalanşă de solicitări la Paşapoarte

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple (SPCEEPS) Sălaj este luat, zilnic, cu asalt de către sălăjenii care au nevoie de astfel de documente pentru a merge în vacanţe în ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană. Lor li se adaugă cei plecaţi la muncă în străinătate care să îşi schimbe paşaportul.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Sălaj, în primele şapte luni ale acestui an, personalul Serviciului a preluat 2.163 de cereri de eliberare a acestor documente, cu 50 la sută mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2017, când s-au înregistrat 1.440 de cereri. În ceea ce privește eliberarea actelor necesare la ieşirea din România, SPCEEPS Sălaj a eliberat, în intervalul ianuarie-iulie 2018, 1.644 pașapoarte, faţă de 1.418 în anul anterior, creşterea fiind de 16 procente.
Trendul ascendent s-a menţinut şi în prima parte a lunii august, în doar şase zile fiind eliberate 629 pașapoarte, cu 38 la sută peste numărul din aceeaşi perioadă din 2017, şi fiind înregistrate 413 cereri, în creştere cu 32 la sută. Iar numărul solicitărilor va continua să crească în zilele următoare.

În contextul creșterii afluxului de persoane care solicită diverse tipuri de servicii la ghișeele SPCEEPS Sălaj, Instituția Prefectului reamintește faptul că este operațională platforma pentru programarea online a solicitanților de pașapoarte simple (indiferent de tip), disponibilă la adresa www.epasapoarte.ro. Astfel, cetățenii vor putea să gestioneze mai bine timpul personal alocat pentru obținerea documentelor de călătorie.

În prezent, preluarea cererilor se face, la sediul din Zalău, la două ghișee, unul din ele fiind rezervat programărilor on-line. La un al treilea ghișeu se realizează eliberarea pașapoartelor. Ghișeele funcționează luni, între orele 8.30 şi 18.30 și de marți până vineri, între orele 8.30 şi 16.30. Plata taxelor pentru eliberarea pașapoartelor se poate face la unitățile CEC Bank sau Trezorerie, dar și la Poșta Română, on-line sau prin virament bancar, cu ordin de plată. Pașapoartele pot fi primite la adresa de domiciliu, prin curier sau pot fi ridicate de la sediile SPCEEPS din reședințele de județ sau de la ambasade.

Mai multe detalii privind documentele necesare, modalităţile de plată a taxelor, procedura şi condiţiile în care se fac programările on-line pot fi obţinute pe pagina web a Instituţiei Prefectului – Judeţul Sălaj, www.sj.prefectura.mai.gov.ro, la secţiunea dedicată Serviciului public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, pe pagina de internet www.epasapoarte.ro la secţiunile acte necesare şi programare-instrucţiuni, precum şi pe pagina de internet a Direcţiei Generale de Paşapoarte www.pasapoarte.mai.gov.ro.

Alte articole

Leave a Comment