Autoritatile nu pot controla consumul de droguri in scolile salajene

Autoritatile nu pot controla consumul de droguri in scolile salajene

Numarul consumatorilor de droguri in randul elevilor salajeni continua sa inregistreze tendinte ascendente, recunosc pana si reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Salaj. Iar singura metoda la indemana autoritatilor in combaterea acestui fenomen este desfasurarea unor actiuni de prevenire in unitatile de invatamant din judet.

Consumul de droguri in randul tinerilor din judetul Salaj, si nu numai, reprezinta o problema pe care autoritatile cu greu o pot controla. Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu contesta existenta de consumatori de droguri in unitatile de invatamant din judetul Salaj. Nu spun ca nu sunt tineri si elevi care consuma droguri, insa nu avem o sursa care sa ne duca la aceste persoane. Nu avem nicio dovada despre faptul ca elevii consuma astfel de substante in incinta scolilor si liceelor ori in timpul programului scolar. Tot ce putem face este sa colaboram cu alte institutii in organizarea unor proiecte si actiuni preventive in unitatile de invatamant, a precizat Abrudan.

Un astfel de proiect pe tema prevenirii consumului de droguri, intitulat Drogul – Capcana primei incercari, a fost implementat in scolile si liceele salajene, inca de la inceputul anului 2010, de catre Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, in parteneriat cu Politia de Proximitate din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj si Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Salaj. Prezenta la conferinta de presa organizata ieri, directorul centrului, Melania Gardan, a prezentat principalele aspecte vizate prin acest proiect. Scopul acestui proiect il reprezinta informarea elevilor, parintilor si cadrelor didactice cu privire la traficul si consumul illicit de droguri, precum si dezvoltarea colaborarilor inter-institutionale si a legaturii scoala, familie si societate.

Grupul tinta sunt elevii liceelor si grupurilor scolare atat din mediul urban cat si rural. Drept strategii si modalitati de implementare a proiectului am decis aplicarea unui chestionar pentru elevi, cu privire la cunostintele detinute de acestia legate de consumul si traficul de droguri, si organizarea de intalniri cu elevii si cadrele didactice, in cadrul scolilor nominalizate in proiect, in scopul informarii si dezbaterii problemelor principale legate de acest aspect. De asemenea, vor fi elaborate si scrisori adresate parintilor prin intermediul dirigintilor, cu ocazia desfasurarilor sedintelor cu parintii si prin intermediul consilierilor scolari, a afirmat Melania Gardan.

Si coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, Valer Merce, a declarat ca numarul de consumatori de droguri a crescut, in ultimul an, extrem de mult in randul tinerilor si al elevilor. Din pacate, numarul de consumatori de droguri a crescut odata cu legalizarea etnobotanicelor. Si acum se prezinta la centru tineri si parinti care intreaba de ce sunt atat de nocive aceste droguri denumite usoare, din moment ce au fost legale.

Tocmai aceasta mentalitate trebuie schimbata, prin acest proiect, ca elevii sa inteleaga efectele extrem de periculoase urmate de consumul acestor substante, a declarat Valer Merce. Potrivit acestuia, anul acesta, s-au prezentat la centru doar zece persoane, atat consumatori, cat si parintii acestor tineri, pentru consiliere. Coordonatorul CPECA Salaj a precizat ca este foarte important, in recuperarea lor, ca tinerii consumatori de droguri sa realizeze ca isi fac singuri rau.

Leave a Comment