Autobuzele Zalăului, invadate de afișe și „pilde” trase în țiplă

Am semnalat, zilele trecute, autorităților municipale, o situație pe cât de neplăcută, pe atât de ilegală, existentă în câteva autobuze care circulă în Zalău. De parcă n-ar fi fost suficient faptul că autovehiculele de transport călători sunt vechi, insalubre, pe ferestrele și ușile lor sunt lipite afișe „trase” în țiplă (unele dintre ele) care mai de care mai inutile și mai nepotrivite unui astfel de spațiu. Lăsând la o parte faptul că aceste afișe sunt lipite pe ferestre cu scotch, o mostră de lipsă de civilizație greu de acceptat într-un mijloc de transport în comun dintr-un municipiu reședință de județ, conținutul acestor mesaje este și el, impropriu acestor spații. Pe lângă afișele cu concursuri organizate de instituții de învățământ, angajări, care ar trebui să fie afișate în spatele șoferului, în panoul înrămat special destinat acestui scop și nu răstignite pe ferestre, conținutul unor mesaje și aspectul general oferit de această activitate te fac să te întrebi dacă cei care le afișează sunt certați nu doar cu civilizația, ci și cu respectul pe care trebuie să-l manifeste față de călători și față de un bun care aparține municipiului. Același lucru se întâmplă și în multe dintre stațiile municipiului. Afișe peste afișe, toate lipite cu clei sau cu scotch pe geamurile adăposturilor, lucru care te trimite cu gândul la o suburbia dintr-un oraș plin de neamuri proaste și subdezvoltat. Oare cei care răspund de toate aceste lucruri nu pot lua măsuri? Oare pentru unii, dincolo de orice înțelegere pentru credința fiecăruia, autobuzele pot fi transformate în altare ori dormitor personal astfel încât, din spate și până la parbrizul șoferului, să fii întâmpinat de citate cu caracter religios (sau oricare alt gen, nu asta contează și nu despre aceasta este vorba), icoane, zorzoane, poze, peisaje, mătănii, cruci și cruciulițe?

Călătorii plătesc 4 lei pentru un bilet de călătorie sau își iau, civilizat, abonamente. După ce că nu mai scăpăm de rable, unele autobuze fiind fabricate în anii ‘80, abia mai urcă dealul și se scutură din toate încheieturile, mai trebuie să le transformăm și în biserici mergătoare și să lipim, fără nicio rațiune sănătoasă, toate aceste hidoșenii pe ferestrele lor? Toți călătorii se uită la ele, dau din cap și coboară fără să comenteze. Pentru că nu e vorba de mesaj, nici de credință, nici de nimic altceva în afară de lipsă totală de bun-simț și totodată o mostră de lipsă crasă de civilizație. Chiar și afișele care au legătură cu societatea de transport, cu atenționările valabile pentru călători și altele, trebuie postate altfel, într-un alt cadru, nu lipite pur și simplu pe ferestre cu bandă de scotch! Toate acestea în ochii călătorilor, de două, chiar de trei ori pe zi. Așteptăm și autobuzele electrice, poate acolo ideile vor fi ceva mai moderne, astfel încât pe plafoane să fie înșurubate niște icoane cu leduri cu lumină dinamică, multicoloră. Este inutil să mai adăugăm ce impresie își poate face un turist sau o persoană care vine aici dintr-un alt oraș, circulând cu un astfel de autobuz.

 

One Thought to “Autobuzele Zalăului, invadate de afișe și „pilde” trase în țiplă”

  1. Anonim

    Ce tiganie… Incredibil la ce nivel se situeaza orasul asta dupa o administratie PNL de 12 ani si una PSD de peste 4 ani. Asta luand in calcul doar ultimii 15 ani. Ne mai miram ca suntem cei mai saraci,mai murdari si mai ignorati de pe harta tarii! Nivel de educatie scazut, autoritati pecare le doare in moțul de la bască. Trist.

Leave a Comment