Avem un DARius, ce facem cu el?

Celor care nu-l cunosc încă pe Darius Prodan am să le spun că el este, dincolo de toate, un DAR pentru cei care vor ca teatrul, cultura sălăjeană în general, să nu piară. În ciuda tuturor piedicilor, greutăților, în pofida sprijinului financiar insuficient de care se lovește mereu, a procedurilor care descurajează și te secătuiesc de energie și motivare, acest om reușește, cu un optimism molipsitor și o putere de muncă exemplară, să mai facă ceva aici la noi, locul unde interesul pentru astfel de evenimente pare tot mai anemic. Prin spectacolele pe care le aduce, prin artiștii de prim rang pe care reușește să-i convingă, dar mai ales să-i plătească, prin spectacolele ce nu pot fi găsite pe alte afișe nici la teatre de renume din țară, Darius își propune să ne scoată nu doar din depresii, din rutină, din gândurile negativiste și să ne aducă în față bucuria teatrului, a spectacolului care îți aduce nu doar o stare de două ore, cât durează reprezentația, ci o pildă, un imbold, îți dă puterea de a lua, poate, o decizie, de a schimba ceva în viața ta, de a corecta și de a face ca lucrurile să meargă, începând de a doua zi, mai bine în viața ta și a celor din jurul tău. Veniți la teatru! Luați-vă prietenii,  partenerul de viață, copiii ori părinții și veniți la teatru! 

Ce avem în meniu? Păi… Maia Morgenstern, spre exemplu. Un fel de „trufă” a teatrului românesc, dar și mulți alți artiști pe care tot Darius îi aduce, îi tratează cu atenție, dar mai presus de toate, îi plătește. Poate vă întrebați de unde are acest om bani să plătească un onorariu doar pentru un artist de talia Maiei, pentru o reprezentație. O parte din bani ar veni din bilete, alții din sprijinul primit de la Centrul de Cultură. Vor veni în Curtea Artiștilor, alături de Maia Morgenstern, Florin Piersic Jr., Răzvan Vasilescu, Ada Milea, Alex Ștefănescu și alte nume de prim-rang din Teatru. Efortul și sacrificiile pe care acest tânăr le face pentru a pune ban pe ban, mereu, sunt inutil de descris. Da, îl ajută, atât cât poate și Centrul de Cultură, proaspăt alungat din casa lui, cu tot cu angajați și munca depusă acolo timp de ani, această instituție fiind un partener de nădejde al acestui proiect. Este așteptată și municipalitatea să încerce să sprijine, dacă nu acest proiect, măcar pe cele viitoare.

Darius prodan a absolvit Facultatea de Litere și Arte la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – vorba aceea, epicentrul culturii românești în nenumărate rânduri. L-au „mirosit” cei de acolo și au vrut, firește, să-l oprească în curtea lor. L-au chemat și alte municipii, îl vor și Clujul, și Bucureștiul, pentru că are ceea ce mulți nu au – talent, determinare, dorința de a face ceva pentru comunitate și are mai ales rezultate. Darius și-a cheltuit toți banii strânși a înființat aici la Zalău Asociația Pro Teatru, și-a tocat toți banii personali nu primiți de pe undeva, punând cărămidă pe cărămidă la acest proiect. Face, în continuare, același lucru, pentru noi. Curtea Artiștilor, în fapt, curtea bunicilor lui Darius, de pe strada Salamon Joszef din Zalău va fi până la noi investiții, singurul punct în care într-o atmosferă perfectă oferită de natură și grija proprietarilor, un teatru care va prinde viață și la Zalău, în aceste zile de vară. Banii sunt puțini, iar editorialul meu încearcă să le deschidă nu doar inima și mintea, cât și punga celor care au posibilitatea de a investi într-o piatră prețioasă fără de care suntem realmente pierduți, aici: Cultura. Teatrul de calitate, bucuria unor reprezentații care iată, în acest an, beneficiază de stele ale scenei românești. Primăria Zalău a făcut și… nu prea a făcut, pentru a sprijini acest proiect unic în Sălaj. Darius Prodan a depus un proiect de finanțare, însă legea spune că dacă există un singur proiect, acesta nu mai intră pe ordinea de zi a voturilor. Fapt pentru care  adio, bani! Avem o casă de cultură, știți cu toții de acel Club al tineretului în care nu se întâmplă, de-a lungul anului, prea multe. Vom avea o „Scala” nouă care va fi în final un cinematograf în care nu știu dacă va merge prea multă lume, dat fiind faptul că acest gen de divertisment e în moarte clinică prin marile orașe. Avem săli în care aceste spectacole pot avea loc.

Avem fonduri, parte din ele chiar le-am făcut cadou, ani la rând, celor care le-au delapidat și le-au folosit în scop personal; avem firme care au, încă profit în Sălaj și care pot sprijini acest proiect. Toți trebuie să înțelegem cât nu e prea târziu că avem nevoie să ne hrănim cu acte de cultură de calitate. Să pricepem că o comunitate fără acces la cultură este o comunitate pierdută, săracă, proastă! Ușor de manevrat și de manipulat, lăsată pradă rutinei și necazurilor care par că nu ne mai slăbesc. Darius a primit de la municipalitate o ruină de punct termic, pentru a-și aduce actorii și spectatorii la eprezentații. Pentru că…știți, atât avem, atât putem pentru cultură. Ia-l și scoate jegul, rugina, mucegaiul din el, amenajează-l, mobilează-l, investește ce poți, cât ai. După aceea, dacă mai ai bani, cheamă artiștii. Cam la astfel de ajutoare se reduce sprijinul celor mari pentru astfel de lucruri – unicat în Zalău. De această dată, la cea de-a treia ediție a evenimentului „Curtea Artiștilor” (de menționat că în primul an acest eveniment a fost integral gratuit) „sala” de spectacol va fi una frumoasă, caldă, cu miros de iarbă și bucurie. Cumpărați o bucățică de frumos, luând un billet la unul dintre spectacolele de excepție aduse de Darius Prodan la Zalău. Oferiți-vă un moment de răsfăț pentru inimă și spirit voi, cei care de cele mai multe ori vă întrebați oare ce șanse mai avem aici, în acest oraș, să ne bucurăm măcar o dată pe an de ceva în afara spațiului nostru intim. Iar cei care aveți posibilitatea, nu închideți ușile, nu trageți obloanele: luați-vă un răgaz de câteva minute și gândiți-vă că prin ajutorul vostru financiar, în scurt timp vom avea șansa ca în Zalău să avem, prin Darius și munca lui nobilă, un Teatru aici, în urbea noastră.

Veniți cu toții în Curtea Artiștilor și veți vedea cum totul se poate schimba în bine exact acum, în momentele grele pe care le traversăm, săptămâni și luni pline de lipsuri, de frustrări, de probleme. Da, sunt posibile și la Zalău lucrurile frumoase, doar că trebuie să știți că în spatele lor stau ani de eforturi, sacrificii, de rugăminți, de așteptări, de uși trântite în nas. Avem o șansă de a nu rămâne fără teatru, de a nu rămâne săraci spiritual. Trebuie doar să ne dorim să nu o risipim în zadar.

12 Thoughts to “Avem un DARius, ce facem cu el?”

 1. Anonim

  o sa-l ajute si primaria, parintii findu-i simpatizanti psd

  1. Anonim

   Daca ati fi citit articolul ati fi vazut ca e tocmai invers. Ajutor inexistent sau infim.

 2. Anonim

  Ăla de la 10:55 câtă răutate ai în tine?Du-te și o vomita.

 3. Anonim

  Ce ar fi sa probezi ceea ce spui, Negoita? „Avem fonduri, parte din ele chiar le-am făcut cadou, ani la rând, celor care le-au delapidat și le-au folosit în scop personal” Ne jucam cu vorbele? Daca ne jucam cu vorbele, nu esti ziarist. Daca nu ne jucam si nu poti proba ce spui iar nu esti ziarist.

  1. Anonim

   A probat Parchetul, daca sunteti din Zalau stiti la ce se face referire. Nu incercati sa faceti o drama ieftina dintr-un articol care se refera la cultura. Nu a fost acuzat nimeni cu subiect si predicat,desi ar fi meritat cu varf si indesat asta, asa ne ati obisnuit,cu reactii virulente chiar si atunci cand se spune adevarul. Dincolo de asta,adresati-va civilizat unei persoane, nu scriind direct numele, ca needucatii! E satula lumea de voi.

 4. Anonim

  Functionarul de la 17.09, de taceai,filosof ramaneai bădie!! Taaci, data viitoare,ca te faci de mandra cacao! Pai bine suparatule, omul asta o avut bunul simt sa nu amestece bobul valoros cu mizeria si tu vii sa subliniezi rahatul? Ce probe vrei,ca renumita conducere club VMZ a furat ( delapidat,in termeni juridici) milioanele de euro date de primarie, banii zalauanilor,fiind pornita actiunea penala impotriva ei tocmai pt asta? Ca s arestati oamenii aia pt asta? Ce probe vrei,sa ti insire dosarul aici? In loc sa apreciezi ca a lasat o asa si nu a mai facut circul pe care inclusiv cei care au aprobat acesti bani (stiind cu cine au de a face) l ar merita? Taci,data viitoare,ca produci si mai multi nervi oamenilor. Felicitari Darius Prodan pentru aceste lucruri frumoase pe care ni le pregatesti! Toata stima! Felicitari MS ca scrieti despre asa ceva…

 5. Anonim

  Cine se simte cu musca pe caciula ?

 6. Anonim

  Felicitari, Darius !

 7. Anonim

  Rai mai sunteti. Cum apare ceva de bine, o initiativa buna care merita sustinuta si incurajata, gata, nu mai e de interes. E compunere de scoala generala. Si care ma rog e problema daca se spune in articol faptul ca multi bani merg aiurea catre oameni care ii praduiesc sau catre investitii moarte (vezi banii care se baga intr o echipa aflata la limita retrogradarii in ultima divizie…despre ce vorbim?). Asa ca a fi bine, daca nu suntem capabili de altceva decat de critici chiar in fata unor lucruri frumoase, sa ne abtinem. Suspectez comentariile veninoase ori de la publicatiile limbiste platite de autoritati care produc dezgust si greata, ori chiar de la persoane care se simt cu musca pe caciula. In rest, sa auzim de bine si felicitari acestui tanar pentru ceea ce aduce la Zalau.

 8. Me

  Felicitări și succes tânărului Darius Prodan! Lăudabilă inițiativa! Iar articolul chiar oportun și chiar adevărat.. ce sa vezi!! Nu înțeleg de ce se ofuscheaza unii pe aici pentru niște infractori..Bine răspuns „a probat Parchetul”… Felicitări oameni talentați!!

 9. Anonim

  17.09ce ar fi sa taci data viitoare. Probabil functia pe care o ai nu ti permite sa spui si cine esti. Desi e e evident cel putin de unde esti. Nu va mai opriti din mizerii…

 10. Prieten

  Feliciatri parintilor pentru felul in care i-a educat pe cei doi tineri, Darius si Tudor! Ii cunosc, nu pot fi pesedisti, nici ei, nici parintii lor.

Leave a Comment