Au început lucrările de punere sub protecţie a Bisericii de lemn de la Poarta Sălajului

După trei luni în care a stat uitată în ploi, vânt şi ninsoare, Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Poarta Sălajului, al cărei turn a fost pus la pământ de vijelie, este protejată de intemperii.

Lucrările sunt în toi, deşi Secretariatul General pentru Culte nu a aprobat întreaga sumă necesară investiţiilor care să ţină la adăpost lăcaşul de cult până când acesta va fi reabilitat. Mai exact, din cei 17.000 de lei ceruţi, oficialii de la Bucureşti au dispus alocarea a 15.000 de lei, diferenţa de bani urmând să fie asigurată, cel mai probabil, de către autorităţile locale. Pentru protejarea bisericii, va fi ridicat un coif de lemn, acoperit cu folii de plastic, care să împiedice degradarea construcţiei.
O lucrare similară va fi executată şi la Biserica de lemn de la Lozna, unde s-au virat 7.000 de lei din ce 9.000 necesari.

Cât despre intervenţii viitoare pentru refacerea celor două lăcaşuri de cult distruse de furtuna din 17 septembrie, nimeni nu ştie când se va întâmpla asta, în condiţiile în care cheltuielile pe care le implică o astfel de lucrare se apropie de 600.000 de lei.
Vijelia de acum trei luni au desprins coiful şi galeria turnului Bisericii din Poarta Sălajului, care s-au prăbuşit peste acoperiş, distrugând partea de nord şi cea de nord-est unde s-au frânt căpriorii. La Lozna, unde furtuna a smuls coiful turnului, iar coama acoperişului a fost uşor deteriorată în partea de est, spre altar.

Alte articole

Leave a Comment