Atenţie la produsele pentru masa de Crăciun!

Persoanele care în această perioadă intenţionează să cumpere produse alimentare pentru masa de Crăciun, dar şi alte bunuri întrebuinţate pe parcursul Sărbătorilor de iarnă, sunt avertizate să fie foarte atente la termenul de valabilitate, la preţul de vânzare, dar şi la eticheta care atestă elementele de indentificare. Avertizarea vine din partea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj ca urmare a unor deficienţe constatate la produsele alimentare şi nealimentare, în urma unor controale desfăşurate în cursul acestei luni.

După cum a explicat Dorina Rednic, comisar şef adjunct al CJPC Sălaj, în cursul lunii decembrie, reprezentanţii instituţiei desfăşoară acţiuni de control în reţeaua comercială, la produsele specifice sărbătorilor de iarnă şi până în prezent în unităţile verificate s-au constatat o serie de abateri. Este vorba despre expunerea la comercializare a unor produse, carne păsăre în stare congelată, fără a fi marcate pe ambalajul individual principalele elemente de identificare şi caracterizare; expunerea la comercializare a unor produse provenite din import, Ungaria, care nu aveau principalele elemente de identificare şi caracterizare redactate şi în limba română printre acestea numărându-se specialităţi din carne de pui, cascaval conserve din carne şi specialităţi de ciocolată, dar şi expunerea la comercializare a unor produse cu termen de valabilitate expirat, în special produse zaharoase şi ciocolată. Tot în această perioadă comercinaţii expun la vânzare legume şi fructe fără a informa consumatorul cu privire la ţara de provenienţă. Conform sursei citate, printre abaterile constatate de comisarii CJPC Sălaj, în rândul comercianţilor sălăjeni, s-au numărat şi expunerea la vânzare a unor ornamente şi instalaţii pentru brad, provenite din import China, cu informaţii incomplete, lipsa denumire şi adresa producător, instrucţiuni şi avertismente incomplete; neindicarea concomitentă, în cazul produselor alimentare preambalate, a preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de măsură, situaţie întâlnită la produsele de patiserie şi produse zaharoase, dar şi utilizarea la comercializarea produselor vrac a unor mijloace de măsurare a căror verificare metrologică era expirată.
Produsele cu deficienţe de etichetare au fost oprite de la comercializare şi operatorii economici la care au fost constatate deficienţe au fost sancţionaţi cu amendă contravenţională. Până în prezent comisarii instituţiei au aplicat opt sancţiuni contravenţionale în valoare de 12.000 lei, controalele fiind în plină desfăşurare.

Sfaturi pentru consumatori

Având în vedere faptul că în această perioadă sălăjenii achiziţionează mai multe produse ca de obicei, în special produse alimentare, reprezentanţii CJPC Sălaj sfătuieşte consumatorii să achiziţioneze produse din locuri special amenajate, dotate şi autorizate. Clienţii trebuie să ştie că spaţiile de comercializare de unde vor achiziţiona anumite produse, trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute, iar personalul trebuie să poarte echipament corespunzător. În cazul produselor preambalate data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă respectiv ambalaj. Eticheta trebuie să conţină: denumirea sub care se vinde produsul, numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, data durabilităţii minimale şi cantitatea netă. Consumatorii mai sunt sfătuiţi să acorde atenţie preţului afişat, verificând concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă, iar la cumpărarea produselor se va solicita şi păstra bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, consumatorul doreşte să reclame calitatea şi siguranţa unui produs.

One Thought to “Atenţie la produsele pentru masa de Crăciun!”

  1. Anonim

    DE SFATURI SUNTEM SATUI!!!

    FAPTE NU AVETI?

Leave a Comment