Atentie la cosurile de fum necuratate!

Atentie la cosurile de fum necuratate!

Cosurile de fum necuratate reprezinta un adevarat pericol pentru salajenii neatenti, care se pot trezi peste noapte cu locuinta cuprinsa de flacari. Pentru a evita astfel de neplaceri, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum al judetului Salaj atentioneaza populatia sa tina seama de cateva reguli simple.

Cosurile de zid trebuie izolate fata de elementele combustibile ale planseelor si acoperisurilor ingrosand zidaria de caramida a acestora la 25 de centimetri (cm), iar in spatiul dintre cos si planseu se introduc doua straturi de pasla imbibate in argila sau un strat de azbest. La trecerea prin acoperis se va lasa o distanta de cel putin 10 cm intre fata exterioara a zidariei cosului si elementele acoperisului, iar golul produs se inchide cu un sort de tabla. Nu este permis ca in cosuri sa fie zidite elemente combustibile ale acoperisului sau planseului.

Cosurile se prelungesc deasupra acoperisului cu 50-80 de cm si vor fi permanent intretinute fara crapaturi si curatate. De asemenea, este interzis a se folosi cosurile de zid netencuite. Burlanele din metal nu vor fi instalate la o distanta mai mica de 70 de cm fata de peretii de scandura sau paianta.

O atentie deosebita trebuie acordata si podurilor caselor sau imobilelor de orice fel, unde este interzisa construirea de boxe de lemn sau depozitarea de materiale lemnoase, furaje ori de alte materiale combustibile. De asemenea, nu este permisa folosirea podurilor pe post de bucatarii sau spalatorii, iar improvizarea de afumatorii este interzisa. In podurile caselor nu se vor folosi ca surse de iluminat lumanarile, ci felinarele de vant in stare buna de functionare.

Imbucurator este faptul ca, in aceasta iarna, am intervenit la un singur incendiu izbucnit datorita necuratarii cosului de fum de funingine. Din fericire, incendiul a fost stins la timp, fiind avariat usor doar cosul de fum, a precizat purtatorul de cuvant al ISU Salaj, Lucian Jacodi.

Alte articole

Leave a Comment