Aria protejata Racas-Hida , pusa in valoare cu bani europeni

Aria protejata Racas-Hida , pusa in valoare cu bani europeniGestionarea durabila a celor aproape 250 de hectare ale ariei naturale protejate Racas – Hida, ce include paduri dacice de stejar si carpen si Poiana cu narcise, va fi asigurata prin intermediul unui proiect in valoare de 250.000 de euro al Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Salaj, in parteneriat cu Consiliul Judetean (CJ). Proiectul va fi finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu, are o valoare totala de peste un milion de lei si va fi implementat in perioda 2010-2012. Scopul acestuia este asigurarea managementului adecvat in aria naturala protejata de interes comunitar Racas-Hida, in vederea conservarii pe termen lung a patrimoniului natural si a dezvoltarii durabile a ariei, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Aurica Grec, directorul APM Salaj. Conform sursei citate, un alt obiectiv important este imbunatatirea gradului de informare a populatiei din zona asupra beneficiilor si oportunitatilor generate din administrarea eficienta a ariei naturale protejate.

Ca urmare a im-plementarii acestui proiect, se vor putea face propuneri concrete si pentru alte proiecte, chiar pentru dezvoltarea unor activitati economice in zona. Amintim faptul ca in comuna Hida se intentioneaza realizarea unui alt proiect turistic, cu un teren international de golf, astfel incat cele doua zone s-ar putea stimula reciproc, a precizat Aurica Grec.

Aria naturala protejata de interes comunitar Racas-Hida este inclusa in retea ecologica europeana Natura 2000 si are 241 de hectare, atat in domeniu public, cat si privat de pe raza comunelor Racas si Hida. In cadrul sitului se remarca Poiana cu narcise, ce acopera o suprafata de 1,5 hectare. Teritoriul pe care vegeteaza narcisele in judetul Salaj, instituita ca arie naturala protejata de interes national, se afla pe cumpana de ape dintre valea Agrijului (la vest) si valea Almasului (la est), in principal spre obarsia vaii si paraului Jernau (afluent al Almasului), in pajistile umede de pe vai si din portiunea inferioara a versantilor. Populatiile speciei Narcissus stelaris (narcisa) vegeteaza luxuriant, avand o densitate de pana la 70 exemplare/m, in poienile care se afla intre padurile mezofile de stejar din lunca vaii si paraul Jernau. Perioada de inflorire a narciselor, in conditiile de la Racas-Hida, este cuprinsa intre 28 aprilie – 25 mai. Padurile de stejar cu carpen joaca un rol primordial in conservarea narciselor in zona, contribuind pe de-o parte la drenarea naturala a acestor lunci, iar pe de alta parte la mentinerea unui grad ridicat de umiditate a solului si aerului, in tot cursul perioadei de vegetatie.

Leave a Comment