Aproape 170 de sălăjeni şi-au cumpărat vechime pentru pensie

Persoanele care nu au acumulat suficienţi ani de vechime pentru a primi pensie de la stat îşi vor putea plăti în continuare asigurările sociale pentru anii în care nu au cotizat.

“Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a propus prelungirea cu încă 6 luni, până la 31 decembrie 2017, a perioadei de aplicare a Legii nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, printr- un proiect de ordonanţă de urgenţă supus, începând de luni, 10 aprilie, dezbaterii publice. Măsura a fost luată în urma numeroaselor solicitări venite din partea unor cetăţeni români din ţară şi din străinătate care vor să încheie asigurări la sistemul public de pensii, având în vedere că perioada stabilită iniţial expiră luna aceasta, pe 27 aprilie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

În Sălaj, 168 de persoane au încheiat, până în prezent, cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) contracte pentru plata contribuţiei de asigurări sociale la sistemul public de pensii, pentru a-şi completa astfel stagiul minim de cotizare şi pentru a beneficia de pensie. “Până în prezent, la CJP Sălaj au fost încheiate 168 de contracte pentru plata asigurărilor sociale, conform Legii 186. Valoarea aproximativă ce trebuie achitată, pentru a completa un an de cotizare, este de circa 3.000 de lei. Cei care îşi completează stagiul minim de cotizare îşi pot depune mai apoi dosarul pentru stabilirea drepturilor de pensie”, a declarat directorul CJP Sălaj, Florian But.

Orice persoană poate cumpăra vechime dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Potrivit sursei citate mai sus, posibilitatea completării stagiului de cotizare exista şi înainte de apariţia noilor reglementări, însă contribuţia trebuia achitată lunar, la valoarea minimă stabilită de lege, respectiv 288 de lei actualmente, iar după completarea stagiului se putea trece la acordarea drepturilor de pensie.

Leave a Comment