Angajaţii Consiliului Judeţean au dat în judecată instituţia pentru salarii mai mari

Pornind de la o decizie a Curţii Constituţionale din luna decembrie a anului trecut, lucrătorii din Consiliul Judeţean Sălaj au dat în judecată instituţia pentru a o obliga să le dea salarii la fel de mari precum ale colegilor din alte judeţe.
Întrucât printre reclamanţi se numără şi juriştii instituţiei, CJ Sălaj a fost pus în situaţia de a-şi anhaja avocaţi care să îl reprezinte în instanţă. În acest sens, în şedinţa de vineri, 7 aprilie, consilierii judeţeni au votat un proiect de hotărâre privind aprobarea contractării de servicii juridice de asistenţă şi reprezentare în instanţă.
„În prezent, pe rolul Tribunalului Sălaj se află nouă dosare în care sunt pârâţi atât preşedintele CJ Sălaj, în calitate de ordonator principal de credite, cât şi CJ Sălaj, în calitate de autoritate deliberativă care administrează bugetul judeţului Sălaj, având ca obiect litigii privind funcţionarii publici, respectiv drepturi băneşti în cazul personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al consiliului judeţean. În contextul în care toţi consilierii juridici din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Sălaj au calitatea de reclamanţi, pentru a se evita un conflict de interese şi pentru a asigura o apărare obiectivă, apreciem că se impune contractarea unor servicii de consultanţă şi reprezentare în instanţă prin intermediul unui cabinet de avocatură”, se arată în raportul de specialitate al proiectului aprobat de aleşii judeţeni.
După cum a precizat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, demersul salariaţilor nemulţumiţi se bazează pe decizia din 21 decembrie 2016 a Curţii Constituţionale, conform căreia, în cadrul aceleiaşi familii ocupaţionale, salarizarea trebuie să fie identică la nivel naţional. „Eu sunt în următoare situaţie: tot personalul Consiliului judeţean este în litigiu cu preşedintele Consiliului Judeţean. Prin urmare, orice reprezentare a CJ de către o persoană sau serviciul juridic din instituţie ar duce acea persoană sau serviciul juridic în conflict de interese, pentru că el ar trebui să susţină în instanţă interesul propriu, împotriva interesului Consiliului Judeţean. De aceea am solicitat această aprobare pentru a angaja asistenţă juridică externă”, a explicat şeful administraţiei judeţene.
La rândul său, secretarul judeţului, Cosmin Vlaicu, a subliniat că acţiunea în instanţă nu este una ostilă: „Juriştii sunt doar o categorie din cei care au acţionat în instanţă. Toţi angajaţii au acţionat autoritatea publică în instanţă. Ori de câte ori un drept apreciat ca fiind fundamental sau un drept subiectiv, în general, este considerat de către cineva că i-a fost încălcat, poate să se adreseze instanţei. Nu este o acţiune ostilă. Este o acţiune care, pur şi simplu, asigură accesul liber la justiţie al angajaţilor. Mai mult, Curtea Constituţională precizează că până la adoptarea unei soluţii legislative, toate instituţiile şi autorităţile publice trebuie să aplice direct decizia Curţii Constituţionale. De aici s-a născut conflictul juridic”, a subliniat Vlaicu.
La sugestia consilierilor liberali, s-a convenit ca în zilele următoare, după ce conducerea CJ Sălaj primeşte oferte de la mai multe case de avocatură, aleşii să se întâlnească în cadrul unei noi şedinţe în care să aprobe suma ce ar urma să fie plătită pentru reprezentare în instanţă.

4 Thoughts to “Angajaţii Consiliului Judeţean au dat în judecată instituţia pentru salarii mai mari”

 1. Anonim

  securistul tot securisat

 2. Anonim

  Cum, nu le-a… ridicat (nimic) ministru de la „marș du tramvai”?

 3. Anonim

  BRAVO OLGUTA. DIN CAUZA TA, TOTI BUGETARII VOR FI IN PROCESE CU STATUL. TRAIASCA PSD.

 4. Anonim

  Pt clujeanca care degeaba înseamă pe aici:diferența între Cluj și Sălaj nu a făcut o Boc cu ai lui provine de pe vremea lui Matei Corvin, iar salariații cer drepturi similare cu județe de același rang gen Dâmbovița, Harghita, covasna, Vaslui, a căror conducători le au dat salarii mai mari, bazate pe sintagma in limita posibilitățile, cei din Sălaj (șefii) de gândesc doar la ei((de exemplu atp)

Leave a Comment