Amenzi uriaşe pentru cei care nu şi-au curăţat terenurile de ambrozie

Începe sezonul alergiilor şi cei care nu şi-au curăţat terenurile de ambrozie riscă amenzi de până la 20.000 lei. Alergia la ambrozie îi afectează pe circa 15‎ % dintre români, iar terenurile virane din Zalău şi din alte localități ale județului sunt deja invadate de această plantă cu efect puternic alergen.

Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia și normele pentru aplicarea acesteia obligă firmele și persoanele fizice care au terenuri să ia anual măsuri pentru eradicarea ambroziei. Firmele care nu iau anual măsuri pentru eradicarea acestei buruieni riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei, în timp ce persoanele fizice riscă amenzi între 750 și 5.000 de lei.

Astfel, proprietarii de terenuri persoane juridice sunt obligați să ia măsuri, adică să cosească, să smulgă ori să erbicideze ambrozia, pentru ca aceasta să fie distrusă până pe 30 iunie.

Ca să verifice dacă au luat măsuri pentru combaterea ambroziei până pe 30 iunie, autoritățile vor desfășura două valuri de controale. Primele controale se fac în perioada 1 – 15 iulie, când autorităţile vor împărţi avertismente celor care n-au luat măsuri, însă al doilea val, care va fi în perioada 16 – 31 iulie, va aduce direct amenzi. Ba mai mult, în cazul în care vor fi semnalate focare de infestare cu ambrozie, autoritățile vor putea face controale suplimentare.

Alergia la ambrozie este sezonieră și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, wheezing și dispnee în special dimineață și seară, urticarie.

Alte articole

3 Thoughts to “Amenzi uriaşe pentru cei care nu şi-au curăţat terenurile de ambrozie”

  1. Anonim

    Si Primaria Zalau cand va fi amendata pentru ca nu curata spatiile ( publice) verzi. Impozitul il iau imeddiat

  2. Anonim

    DEX : ambrozie = Hrană aromată a zeilor, despre care se credea că dă nemurire și tinerețe veșnică.

  3. Anonim

    Nu va este rusine comunistilor? Mie la teren cadastrul din Zalau mi au gresit datele si am umblat 2 ani de zile sa ma rog de cadastru sa isi corecteze prostia infernala.Cadastru m-a trimis la primaria zalaului iar Primaria la Cadastru….pana ce s-au saturat de mine,m-au trimis de la unul la altul…ca pe un cartof stricat..Pana ce la urma Primaria mi-a spus sincer si clar sa nu mai bat drumurile de la Cluj la Zalau ca nu are rost sa ma duc la un topograf sa imi rezolve situatia….M-am dus si m-au spalat de 1500 de ron …Mare escrocherie….

Leave a Comment