Alianta impotriva naturii

Nu ne este greu sa deducem ca actuala relatie dintre PSD si PNL este, cat se poate de clar, opusul celei existente acum doi ani intre PD si PNL. In ultima perioada, relatia din Alianta D.A. a fost destul de bine vazuta de electorat, in conditiile unei ostilitati fatise dintre partidele componente – PNL si PD. In fapt, Alianta functiona doar pe hartie, in timp ce partidele care i-au dat nastere erau demult declarate vrajmase.

Pe de alta parte, sondajele de opinie aratau ca nici electoratul PNL, si nici cel PSD, nu ar agrea o legatura intre cele doua partide, fiecare avand o doctrina si un discurs politic indreptate impotriva celuilalt. Astfel, Alianta PNL-PSD se poate incadra foarte usor la capitolul impotriva naturii, cu toate ca cele doua formatiuni politice par sa se inteleaga foarte bine, pentru un scop comun, si anume iesirea din criza politica prin eliminarea PD de la guvernare si, desigur, decapitarea presedintelui Traian Basescu. Este evident ca situatia creata poate fi gestionata extrem de greu, fiind mult mai putin stabila decat cea emanata de raposata Alianta. In realitate, acest pact de genul struto-camila incalca orice regula a normalitatii, fapt care tradeaza cinismul cu care s-a lucrat la scoaterea democratilor de la guvernare.

Dupa ce am vazut cat de serios se pot incalca regulile moralitatii, chiar daca acest lucru se petrece in domeniul politic, multi dintre noi ne punem intrebarea vizavi de ceea ce urmeaza. Este foarte clar ca PSD nu va putea sustine fatis noul Executiv, fiind un partid aflat in opozitie – o situatie cat se poate de ingrata, in care PSD ii va sprijini pe liberali, atata timp cat PNL nu va incerca sa fure din electoratul PSD, si-i lasa in pace pe cei declarati anti-Basescu. Ceea ce este destul de greu de gestionat. Ei bine, in clipa in care cele doua partide se vor trezi in situatia in care se vor calca pe bombeuri pentru a-si atrage acelasi tip de electorat, PSD va dezgropa securea razboiului.

Pe de alta parte, liberalii se regasesc intr-o situatie aproape similara, fiind obligati sa bata palma cu PSD, un partid pe care l-a blamat ori de cate ori a avut ocazia. Fiecare compromis facut acestui partid va impinge PNL si mai aproape de prapastie. Sa fim seriosi! Nici un liberal nu l-ar prefera in locul lui Basescu pe Iliescu, Nastase sau Vanghelie… Asa ca, foarte curand, atunci cand sampania din pahare va fi data pe gat, iar negocierile din spatele usilor inchise si jocurile de imagine se vor incheia, vom asista la atacurile dementiale ale PSD la adresa Guvernului pe care l-a sustinut cu ceva vreme in urma. Pe orice parte ai intoarce-o, concluzionam ca ambele partide si-au cam dat cu stangul in dreptul, in timp ce democratii bocesc dupa bucata de ciolan ramasa inca neatinsa. Fraierii! Ei nici macar nu stiu ca fiecare sut in dos….

Pana la urma, totul se rezuma la calitatea si, bineinteles, la cantitatea de ciolan pe care politicienii o pot insfaca. Pentru ei, problemele electoratului sunt niste chestiuni absolut infime, fata de greutatea avantajelor de care se pot bucura punand mana pe putere, forta pe care, culmea ironiei, le-o da electoratul!

Leave a Comment