Alegerea unui hidrofor pentru acasă

Un hidrofor sau un set de hidrofor este un dispozitiv a cărui sarcină este stabilizarea presiunii în sistemul de apă. Hidroforul împiedică, de asemenea, pornirea și oprirea pompei de apă prea des și face posibilă utilizarea apei care curge cu un flux la fel de intens din toate robinetele din casă.

Sistemul de hidrofor constă dintr-un rezervor de presiune pentru apă, o pompă de refulare și un presostat. Sarcina hidroforului este de a asigura și menține o presiune adecvată a apei în sistemul de alimentare cu apă al clădirii.

Aceste dispozitive constau din cel puțin o pompă, un recipient sub presiune, presostat și supape (dispozitive de oprire, retur și siguranță). Numărul de pompe instalate într-un sistem depinde în principal de dimensiunea rețelei.

Dimensiunea rezervorului și capacitatea pompei trebuie adaptate la consumul de apă dintr-o gospodărie. Cu cât consumul este mai mare, cu atât este mai mare rezervorul și cu atât este mai eficientă pompa. Dacă capacitatea rezervorului este prea mică, pompa va funcționa aproape tot timpul, ceea ce va scurta durata de viață a motorului și va contribui la o creștere a facturilor la electricitate.

Fiecare pompă are un număr strict definit de cicluri de lucru în decurs de o oră. Pompele care sunt utilizate în case unifamiliale au, în general, cicluri de 20 până la 30 pe oră. Activarea mai frecventă a pompei decât cea prevăzută de producător poate determina stricarea acesteia și necesitatea înlocuirii acesteia cu una nouă.

Sarcina sistemului de creștere a presiunii este, prin urmare, de a limita numărul de porniri ale pompei și, astfel, de a prelungi timpul de oprire. Acest lucru se datorează acumulării de presiune în rezervorul de hidrofor și acumulării de apă suficientă pentru consum, atunci când pompa nu funcționează.

Veți avea nevoie de un hidrofor într-o instalație alimentată cu apă din propria fântână, dar se poate dovedi utilă și atunci când instalația este conectată la o sursă de apă (când presiunea la punctul de conectare nu este suficient de mare, astfel încât robinetele de nivel superior să nu poată fi să fie alimentate cu suficientă apă) sau când extrage apă din rezervoare nepresurizate (de exemplu colectarea apei de ploaie).

Seturi tradiționale de hidrofor

Tipurile mai vechi de seturi de hidrofor sunt încă utilizate în mod obișnuit în casele unifamiliale. Rezervoarele unor astfel de seturi sunt relativ mari și cooperează de obicei cu pompele centrifuge cu autoamorsare. Pentru a le instala, aveți nevoie de o cameră adecvată și pentru o funcționare eficientă – întreținere adecvată și reglare periodică. Camera în care va fi posibilă instalarea unui hidrofor tradițional trebuie să aibă dimensiuni de 2 x 2,5 m în plan și o înălțime de 2,5 m.

Un dezavantaj asociat cu utilizarea unui set tradițional de hidrofor este așa-numita apă putrezită din rezervor. Cel mai adesea, acest proces are loc atunci când apa conține compuși humici și este păstrată în rezervor pentru o lungă perioadă de timp. Acest lucru se aplică de obicei rezervoarelor care acționează ca rezervoare de rezervă pentru alimentarea instalației menajere în timpul întreruperilor de apă de la rețea. Singura metodă de prevenire a fenomenului neplăcut este golirea frecventă a rezervorului și curățarea acestuia. Tipurile mai vechi de rezervoare au de obicei o capacitate de 100 până la 300 l, ceea ce în multe cazuri face imposibilă demontarea și curățarea completă a acestora, prin urmare au o fereastră specială de vizualizare prin care este posibilă curățarea rezervorului fără manipulări inutile.

Seturi moderne de hidrofor

Acestea se caracterizează prin așa-numitul design compact, ceea ce înseamnă că sunt mult mai mici și nu necesită încăperi speciale pentru instalarea lor. Ele pot fi adesea plasate într-un dulap obișnuit sub chiuvetă.

Rezervorul de presiune al unui hidrofor modern este echipat cu o membrană de cauciuc etanșă care separă apa de airbag. Poate fi atât orizontală, cât și verticală. Cel mai adesea este montat deasupra sau dedesubtul pompei – creând seturi independente și care economisesc spațiu.

Seturile moderne de hidrofor funcționează mult mai silențios decât dispozitivele din versiunea tradițională. Acest lucru contribuie direct la confortul deplin al utilizării lor și la interesul în creștere pentru achiziționarea lor.

În general, seturile moderne sunt echipate cu regulatoare electronice, ceea ce elimină necesitatea setării manuale. Sunt incluse în instalație și se folosesc pentru a trage apă. Trebuie doar să vă amintiți că materialul membranei și căptușeala interioară a rezervorului ar trebui să aibă un certificat care să le permită să intre în contact cu apa potabilă.