Agricultorii raman fara renta viagera de la stat

Agricultorii raman fara renta viagera de la statInceputul de an 2010 vine cu o veste proasta pentru cei care detin sau arendeaza terenuri agricole.

De la 1 ianuarie 2010, Oficiul National de Renta Viagera Agricola nu mai poate acorda ajutoare de stat care sa nu fie conforme cu cele aprobate de Uniunea Europeana, intrucat a expirat perioada pentru care aceste subventii au fost acordate tarii noastre. Prin urmare, ONRVA, din cadrul Agentiei Domeniilor Statului (ADS), va sista emiterea de noi carnete de rentier incepand cu data de 1 ianuarie 2010.

Incepand cu 01 ianuarie 2010, la trei ani de la aderare, Romania nu mai poate acorda ajutoare de stat care sa nu fie conforme cu cele aprobate de Uniunea Europeana.

Drept urmare, Oficiul National de Renta Viagera Agricola, din cadrul Agentiei Domeniilor Statului, va sista primirea de noi dosare incepand cu data de 01.01.2010, se arata intr-un comunicat al ADS.

Totusi, fermierii care beneficiaza deja de acesti bani nu au de ce sa isi faca griji, deoarece ajutorul nu va fi intrerupt.

Cu alte cuvinte, pentru persoanele care sunt deja cuprinse in sistem, mecanismul de vazare a carnetelor de rentier, precum si plata acestora, se va derula ca si pana acum, conform legii.

Inca dinainte de aderarea la UE, din anul 2005, fermierii ajunsi la varsta senectutii au dreptul la o suma de bani, data de stat ca despagubire si sprijin in caz de instrainare a terenurilor agricole.

Renta viagera este acea suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza, arendeaza sau incheie un acord cu investitorul pentru terenurile aflate in proprietatea sa, fiind o sursa viagera de venituri garantata de stat.

Valoarea acesteia este echivalentul in lei a 100 euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol instrainat si a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar arendat.

Potrivit normelor in vigoare, pot beneficia de renta persoanele fizice in varsta de peste 62 de ani, dar si cea in varsta de pana la 62 de ani care e pensionata pe caz de boala, cu grad de invaliditate I sau II.

Potrivit datelor din acest an, in Salaj, sunt inregistrati aproape 208 de rentieri.

Alte articole

Leave a Comment