Aglomeratie de “italieni”, “spanioli” si “francezi” la Serviciul Pasapoarte

Aglomeratie de “italieni”, “spanioli” si “francezi” la Serviciul Pasapoarte

Salariatii salajeni de la Pasapoarte se pregatesc de o explozie de cereri de acte pentru luna august. Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor (SPCEEP) Salaj din cadrul Institutiei Prefectului Salaj se confrunta, inca din aceasta luna, cu o avalansa de cereri pentru eliberarea pasapoartelor. Aglomeratia, asa cum a motivat Violeta Pencu, comisar in cadrul SPCEEP Salaj, este cauzata in primul rand de perioada de vacanta si de concedii. De pasapoarte au nevoie nu doar adultii, ci si copiii sub 14 ani. Pe de alta parte, foarte multi salajeni care muncesc in strainatate vin acasa, in tara, sa-si petreaca concediile si solicita schimbarea pasaportului. Cei mai multi provin din Franta, Italia si Spania, unde se iau concediile cu precadere in luna august.

La Serviciul Pasapoarte, la aceasta data e aglomeratie, zilnic se preiau cate 70-80 de cereri (si totodata se elibereaza pasapoarte). Volumul de lucru este acum dublu fata de cel din timpul anului cand se preiau 40-50 de cereri intr-o zi (dar se si elibereaza acte). In cursul lunii august 2010, media de solicitari s-a cifrat in jurul valorii de 75-80, cu un maxim de 120 de cereri pe zi.

Reprezentantul SPCEEP Salaj a precizat ca programul angajatilor din cadrul serviciului va tine cont de solicitarile publicului si daca va fi nevoie acesta va fi modificat, respectiv, va fi prelungit cu o ora sau doua, astfel incat sa poata fi indeplinite sarcinile de serviciu si sa fie onorate solicitarile tuturor salajenilor in conditii optime, atat la cele doua ghisee de preluare a cererilor, cat si la cel de eliberare a pasapoartelor.

In primul semestru din acest an au fost depuse 3.485 de solicitari de pasapoarte, fata de 3.084 cate s-au depus anul trecut in aceeasi perioada. Serviciul de Pasapoarte Salaj a eliberat de la inceputul anului si pana la finele lunii iunie, 1.368 de pasapoarte temporare si 1.756 de pasapoarte electronice. In schimb, anul trecut, numarul celor temporare era mai mare, de 1.514, iar a celor electronice semnificativ mai mic, de 1.242. Potrivit noilor prevederi, pasapoartele se pot elibera de oriunde din tara, chiar si de la ambasadele sau consulatele din afara tarii, cu conditia ca acest lucru sa se mentioneze cand sunt depuse cererile. Reiteram faptul ca pretul unui pasaport electronic (care poate fi obtinut in doua saptamani de la depunerea solicitarii) este de 276 de lei, iar al unuia temporar (care se elibereaza in doua ore) este de 216 lei. Pasaportul electronic este valabil trei ani pentru copiii care nu au implinit 6 ani, iar pentru persoanele care au peste 6 ani acesta este valabil 5 ani. In schimb, pasaportul temporar este valabil doar un an.

Alte articole

Leave a Comment