Absolvenţii de liceu mai au câteva zile pentru a deveni… şomeri

Aproape 400 de sălăjeni, proaspăt absolvenţi ai cursurilor liceale, şi-au depus dosarele în căutarea unui loc de muncă prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj. Indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, absolvenţii de liceu au dreptul să solicite sprijin la intrare pe piaţa muncii. Cei care nu s-au prezentat, încă, la instituţie pentru depunerea documentelor necesare ar trebui să se grăbească, asta pentru că mai au doar câteva zile pentru luarea acestora în evidenţă.
Directorul executiv adjunct al AJOFM Sălaj, Alexandru Pura, ne-a declarat, marţi, că termenele până la care se pot înregistra dosarele diferă pentru cei care au promovat bacalaureatul şi cei care nu au trecut acest examen naţional. „Tinerii absolvenţi de liceu care au promovat examenul de bacalaureat au la dispoziţie 60 de zile de la eliberarea adeverinţei care atestă că au obţinut diploma de bacalaureat, să depună dosarele de înscriere la şomaj. Pe de altă parte, termenele în cazul absolvenţilor fără diplomă de bacalaureat sunt mai scurte”, a declarat Alexandru Pura.
Potrivit sursei citate, absolvenţii fără diplomă de bacalaureat trebuie să fie foarte atenţi la data trecută pe adeverinţele care atestă finalizarea cursurilor liceale. Şi anume, în cazul în care pe adeverinţă se specifică data de „1 iunie 2012”, absolventul mai are dreptul să depună dosarul de înscriere doar până la finele acestei luni. Dacă adeverinţa este datată doar cu luna „iulie 2012”, candidatul are posibilitatea de a depune dosarul până la finele lunii august.
Până la data de 24 iulie, 395 de absolvenţi ai cursurilor liceale au depus dosarele pentru luarea în evidenţă ca şomeri. Pentru dosar, tinerii au nevoie de cartea de identitate în original şi copie, dovada de absolvire a liceului şi o adeverinţă de la medicul de familie. Dacă nu îşi depun dosarul, tinerii nu vor primi cei 250 de lei pe lună, ajutor de şomaj, şi nu vor beneficia nici de primele şi subvenţiile prevăzute de lege pentru cei care îi angajează. „Trebuie ştiut faptul că indemnizaţia de şomaj se acordă doar după 60 de zile în care tinerii aflaţi în evidenţă pentru găsirea unui loc de muncă nu reuşesc să se angajeze şi dacă nu urmează cursuri la instituţiile de învăţământ superior”, a precizat Pura.
Statul va plăti absolvenţilor care se angajează pentru mai mult de un an şi o primă de încadrare de 500 de lei. De asemenea, angajatorii primesc pentru absolvenţii angajaţi între 500 şi 750 de lei pe lună, timp de un an, şi sunt scutiţi de la plata contribuţiilor la şomaj.
În acest an, peste 1.300 de absolvenţi au căzut examenul de bacalaureat, iar, dacă nu vor urma cursurile unor şcoli postliceale şi nu vor să mai susţină acest examen în toamnă, singurele alternative sunt angajarea sau şomajul.

Leave a Comment