A început sezonul incendiilor de vegetaţie uscată. Amenzi mari pentru cei care dau foc resturilor vegetale

Amendă de până în 2.500 de lei. Atât riscă persoanele care  dau foc în această perioadă resturile vegetale de pe terenuri, fără a lua măsuri de extindere a flăcărilor. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Urgenţă (ISU) “Porolissum” Sălaj, la început de primăvară se înregistrează tot mai multe incendii de vegetație uscată, majoritatea acestora fiind generate de către cetățenii iresponsabili, care nu conștientizează pericolul la care îi expun pe semeni prin posibilitatea de producere a unor pagube materiale ori prin distrugerea mediului înconjurător.

Din fericire, acestea au fost stinse fără a produce pagube materiale însemnate ori victime omenești, deși riscul este ridicat pentru că cele mai multe dintre incendii au avut loc în apropierea drumurilor, locuințelor sau păduri.

Zece incendii de vegetaţie uscată, în ultimele ore

Având în vedere amploarea fenomenului, în care au fost înregistrate la nivelul județului nu mai puțin de zece incendii la vegetație uscată în mai puțin de 72 de ore, reprezentanţii ISU Sălaj atrag atenţia “gospodarilor” să manifeste o mai mare responsabilitate și să respecte câteva măsuri de prevenire în desfăşurarea activităţii de igienizare. Astfel, aceasta se va realiza doar în timpul zilei, în condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier, respectiv construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii şi supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

De asemenea se interzice acoperirea cu pământ a focarelor. “Atragem atenția cetățenilor că potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale, respectiv fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei”, au menţionat reprezentanţii ISU “Porolissum” Sălaj.

One Thought to “A început sezonul incendiilor de vegetaţie uscată. Amenzi mari pentru cei care dau foc resturilor vegetale”

  1. […] Amendă de până în 2.500 de lei. Atât riscă persoanele care  dau foc în această perioadă resturile vegetale de pe terenuri  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment