Zilele libere din 2019 și surpriza pregătită bugetarilor

Anul 2019 va aduce mai multe zile libere românilor, în plus, un nou proiect, valabil însă doar pentru bugetari, pentru un nou mini-concediu, ar putea primi undă verde din partea aleșilor. Parlamentarii au pregãtit un nou proiect de lege la începutul lunii noiembrie, înregistrat deja la Senat. Aleșii din cel mai înalt for al țării vor stabili zilele libere nelucrãtoare, acordate angajaților de la stat. Un proiect de lege nou vine în sprijinul familiilor în care unul dintre soți este bugetar. Potrivit proiectului de lege, partenerul sau partenera va putea beneficia de aceleași perioade libere. Și persoanele care trec printr-un divorț ar putea beneficia de un concediu suplimentar.

Potrivit parlamentarilor, acestea ar avea nevoie de trei zile de odihnã, pentru a putea trece mai ușor peste “momentul traumatizant”.

Parlamentarii vor stabili si zilele în care se vor recupera aceste zile libere pentru a nu mai schimba programul de lucru prin ordonanțe de urgențã, așa cum s-a întâmplat pânã acum. “Aceastã mãsurã vine în ajutorul firmelor din domeniul privat, care vor avea predictibilitate și își vor putea gestiona activitãțile din timp, pentru a se alãtura angajaților din sectorul public”, se aratã în expunerea de motive a proiectului. Cea mai mare surprizã vine în cazul familiilor în care unul dintre soți este bugetar.

Potrivit proiectului de lege, partenerul sau partenera va putea beneficia de aceleasi perioade libere. Stabilirea acestor zile libere dar si a perioadei de recuperare vine în ajutorul unitãtilor din turism, care vor sti cu exactitate perioadele în care pot oferi pachete turistice pentru mini-vacante. Ca de obicei, cei mai dezavantajați rămân pe mai departe angajații din domeniul privat, angajați pentru care aleșii din cel mai înalt for al țării nu găsesc niciodată soluții, așa cum s-a întâmplat și în cazul salariilor, acești angajați, tot mai puțini, fiind din nou ignorați atunci când vine vorba de un sprijin din partea statului, în sensul adoptării unor legi care ar putea veni atât în sprijinul patronilor cât mai ales în sprijinul angajaților din domeniul privat.

 

Zilele libere din 2019

 

Conform parlamentarilor, zilele libere preconizate pentru 2019 sunt Ziua Unirii Principatelor Române 24 ianuarie 2019 – joi / zi liberã preconizatã, 25 ianuarie – vineri; Vinerea Mare 26 aprilie – 28-29 aprilie – Pastele Ortodox; Ziua Muncii 1 Mai – miercuri / zile libere preconizate 2, 3 mai – joi, vineri; Rusalii 16-17 iunie; Adormirea Maicii Domnului 15 august – joi / zi liberã preconizatã 16 august – ce pică într-o vineri; Crãciunul 25, 26 decembrie – miercuri, joi / zi liberã preconizatã 27 decembrie – vineri; Sãrbãtoare legalã 1, 2 ianuarie 2020 – miercuri, joi / zi liberã preconizatã 3 ianuarie – vineri.

Divorțul, un “eveniment familial deosebit” așa cum este specificat în proiectul de lege, va avea, potrivit propunerilor trei zile de concediu alocate.

Astfel, un proiect de lege ar putea veni în sprijinul celor care suferã dupã desfacerea căsătoriei, proiect concretizat într-un concediu de trei zile, ce va putea fi solicitat angajatorului, dupã divorț. Psihologii sunt de pãrere cã aceastã mãsurã ar putea avea efecte pozitive într-o perioadă traumatizantă cum este cea care vine în urma unui divorț. Recuperarea dupã o despărțire în drept nu este usoarã, iar pentru mulți, acest episode nedorit din viață poate lăsa urme pe o perioadă lungă de timp.  Potrivit propunerii legislative, cele trei zile libere trebuie acordate fãrã sã fie afectat concediul de odihnã pentru cã divorțul, la fel ca decesul, nașterea sau cãsãtoria, reprezintã “un eveniment familial deosebit”, iar persoana care trece printr-un astfel de eveniment își poate pregăti perioada de refacere psihică mai bine având la dispoziție trei zile libere, ce vor putea fi luate imediat după pronunțarea hotărârii de divorț.

 

F.N.

Alte articole

Leave a Comment