92 de ani de la moartea sergentului erou Ilie Popa

Se terminase primul razboi mondial dar garzile rosii bolsevice conduse de Bela Kun, incercau disperate sa ocupe Ardealul intregit. Interventia armatei romane a fost salutara care la 20 ianuarie 1919 a reusit sa opreasca si apoi sa infranga trupele bolsevizate ungare. In luptele aprige purtate de armata romana a cazut la datorie si sergentul Ilie Popa din Regimentul 15 Razboieni, in localitatea Ortelica fosta Tigan.

Dupa victoria de la Zalau si Ortelec intreaga unitate militara a hotarat ca sergentul Ilie Popa sa fie inmormantat cu toate onorurile militare in cimitirul romanilor din Jibou.

Inca din 1919, Astra are preocupari deosebite pentru ridicarea de monumente inchinate eroilor ce s-au jerfit pentru eliberarea si unitatea nationala. Intr-o perioada relativ scurta in Salaj s-au construit 12 monumente sub auspiciile Astrei printre care cele de la Zalau, Ulmeni si Jibou.

In cercetarile noastre ne-am oprit asupra monumentului eroului sergent Ilie Popa ridicat la Jibou, considerat primul militar roman care s-a jerfit pentru eliberarea Salajului. Din initiativa Astrei salajene, in frunte cu dr. Hetco Aurel presedintele filialei Jibou si fost comanadant al garzii nationale s-a inaugurat un monument in memoria sergentului erou Ilie Popa.

Monumentul, care este inalt de trei metri si are forma paralelipipedica, este facut din fier-beton dupa planurile arhitectului italian Vicenzio Vecilio, avand doua placi de marmura pe care sunt incrustate urmatoarele cuvinte: MORT PENTRU INFAPTUIREA ROMANIEI MARI, SERGENT ILIE POPA, REGIMENTUL 15 INFANTERIE, PE CAMPUL DE ONOARE LA 20 IANUARIE 1919. Ridicat de Astra prin dr. Aurel Hetco fost comandant al garzilor nationale din Jibou si Jur cu concursul tineretului de la sate 1920.

Inaugurarea monumentului s-a facut la 15 august 1920 fiind o mare sarbatoare atat pentru localnici cat si pentru comunele invecinate. Cu acest prilej motivand ridicarea monumentului, generalul Petala in cuvantul sau a aratat: Acest monument funerar simbolizeaza recunostinta Ardealului fata de fostii eliberatori de peste Carpati. Este simbolizarea dragostei fata de cei care si-au sacrificat viata pentru intregirea neamului

Monumentul numit de localnici al Unitatii Nationale ridicat in memoria sergentului erou Ilie Popa, originar din comuna Cracouani judetul Neamt a devenit loc de pelerinaj si factor de educatie patriotica pentru urmasi. In fiecare an, in zilele de praznic national, pana la odiosul Dictat de la Viena, Astra organiza festivitati cu caracter comemorativ la care participa o mare multime.

Monumentul Unitatii Nationale din Jibou a devenit un simbol al continuitatii luptei pentru intarirea unitatii nationale, pentru apararea ei, pentru apararea neamului, deziderat seculat al poporului nostru.

Alte articole

Leave a Comment