900 de copii din satele Sălajului, încurajați să citească prin programul „Fiecare copil merită o poveste”

Asociația OvidiuRo continuă parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj pentru creșterea calității educației preșcolare în mediile defavorizate prin implementarea, la nivel județean, a programului pilot de lectură în grădinițe „Fiecare copil merită o poveste”. În cursul zilei de marţi, 30 octombrie, reprezentanţii OvidiuRo au susţinut o sesiune de formare la care au participat profesorii de învățământ preșcolar din mediul rural din județul Sălaj care vor beneficia de centre de bibliotecă pentru sala de grupă, puse la dispoziție de asociație.

Potrivit oficialilor ISJ Sălaj, în cadrul programului au fost organizate sesiuni de training pentru profesori din învățământul preșcolar – metodiști și responsabili de cercuri pedagogice care, pe bază de voluntariat, au devenit ei înșiși formatori în tehnici de predare centrate pe dezvoltarea limbajului – pentru toți cei aproximativ 500 de profesori de învățământ preșcolar din județ. În plus, aproximativ 900 de copii din mediul rural din Sălaj vor primi Prima Carte, cu scopul de a încuraja cititul împreună cu părinții, acasă.

„Cititul de povești copiilor de vârsta preșcolară aduce multiple beneficii atât în plan cognitiv, cât și atitudinal și motivațional, dar trebuie să remarcăm cu precădere faptul că se creează o legătură emoțională, de siguranță, încredere și atașament față de cel care le citește/spune povestea. Pentru copiii aflați în situație de risc, beneficiile sunt cu atât mai mari. Este lăudabilă inițiativa OvidiuRo de a sprijini cu cărți atât grădinițele, cât și familiile copiilor din medii defavorizate, de a oferi educatoarelor oportunități de a participa la schimburi de experiență și traininguri de formare, de a le stimula dorința de a citi povești copiilor în fiecare zi”, a precizat inspectorul școlar general Maria Pop.

La nivel național, până la finalul anului 2019, prin programul pilot „Fiecare copil merită o poveste”, OvidiuRo va implementa un mix de intervenții constând în 400 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preșcolar,  formarea a 35.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale și a premiselor citirii și scrierii folosind cărți ilustrate, inclusiv un kit de literație pentru fiecare profesor și distribuirea a 260.000 de cărți ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul „Prima mea Carte”.

„După mulți ani de intervenții la firul ierbii, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educație preșcolară de calitate pentru toți copiii, în special în mediul rural. Practic, profesorii participanți la întâlnirile din cadrul programului vor duce resursele și vor disemina metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învățământ preșcolar din tot județul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor județeni și despre care credem că va avea un impact real la nivel național. Intenționăm să transformăm acest program-pilot în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădinițe”, susţine Maria Gheorghiu, cofondator Asociația OvidiuRo.

La nivelul fiecărui județ, programul „Fiecare copil merită o poveste” presupune, pe lângă formarea de profesori formatori, sesiuni de citit cu copiii, amenajarea centrelor de bibliotecă – și alte activități conexe: întâlniri de lucru cu profesorii, vizite și ateliere cu copiii și părinții în comunitățile din județ în care OvidiuRo a avut intervenții prealabile, dar și întâlniri cu directorii de școli și cu bibliotecarii din județ.

Alte articole

Leave a Comment