10 curiozități despre Jakarta, capitala Indoneziei

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/city-skyline-under-the-blue-sky-3780662/ 

 

Indonezia este o țară vastă, iar mulți dintre cei care o vizitează o consideră una dintre cele mai frumoase destinații. Se laudă cu numeroase atracții turistice, de la plaje superbe la temple antice ori vulcani. În acest articol îți vom împărtăși câteva curiozități despre capitala acestei țări, Jakarta.  

1. Este o provincie, nu un oraș 

Un lucru pe care ar trebui să-l știi înainte de a căuta bilete de avion către Jakarta este că de fapt nu este un oraș, ci o provincie cu statut special. Este situată în nord-vestul insulei Java, unul dintre cele mai dens populate locuri din lume, și se întinde pe o suprafață de peste 650 de kilometri pătrați.

2. S-a numit inițial Sunda Kelapa 

Primul său nume a fost Sunda Kelapa. A fost renumită Jayakarta în 1527 și Batavia în 1619. Numele său actual derivă din cuvântul Jayakarta; la rândul său, acesta derivă din două cuvinte de origine sanscrită: ”jaya” (victorios, învingător) și ”krta” (realizat, dobândit). Mai este poreclită și ”Marele Durian”. 

3. Găzduiește Monumentul Național

În Merdeka Square, situată în centrul Jakartei, se află Monumentul Național sau Monas, un obelisc de peste 130 m în vârful căruia poate se află o flacără din bronz aurită. Este un simbol al luptei pentru independență a Indoneziei și găzduiește primul drapel roșu-alb arborat la 17 august 1945. 

La baza acestui monument se află un muzeu, iar un lift duce vizitatorii până la baza flăcării, unde se pot bucura de o panoramă spectaculoasă.

4. Este predispusă la inundații 

Jakarta este predispusă la inundații și se scufundă într-un ritm alarmant, peste 40% din suprafața sa aflându-se deja sub nivelul mării. 

5. Găzduiește cea mai mare moschee din Asia de Sud-Est 

În Jakarta poți vizita și Marea Moschee Istiqlal. Deschisă pentru prima dată publicului în 1978, aceasta este cea mai mare moschee din Asia de Sud-Est, putând găzdui până la 120.000 de persoane. Este situată în colțul de nord-est al Pieței Merdeka, iar construcția sa a durat 17 ani. 

6. Traficul este o problemă 

Cu drumuri a căror lungime totală este de aproape 7.000 de kilometri și aproximativ 19 milioane de vehicule, Jakarta este cunoscută pentru haosul din trafic, în special la orele de vârf. 

7. Are peste 10 milioane de locuitori 

Jakarta are peste 10 milioane de locuitori, dar numărul acestora variază de la zi la noapte. Motivul ar fi acela că nu toți cei care lucrează în Jakarta locuiesc efectiv acolo. 

De fapt, se estimează că, dacă în timpul zilei în Jakarta locuiesc și lucrează circa 11 milioane de oameni, în timpul nopții numărul acestora scade cu aproximativ 1 milion. Faptul că aceștia călătoresc în fiecare dimineață și seară pentru a se deplasa spre locul de muncă, respectiv spre locuințele din regiunile din jurul Jakartei, ar fi una dintre explicațiile pentru problemele de trafic.

8. Dacă vrei să indici un obiect sau o persoană, trebuie să folosești degetul mare

Degetul arătător nu este folosit pentru a indica locuri, obiecte ori persoane. În schimb, în acest scop este folosit degetul mare de la mâna dreaptă, cu celelalte patru degete îndoite. 

9. Are peste 130 de mall-uri și centre comerciale 

Dacă îți place să mergi la cumpărături, atunci te vei bucura să afli că Jakarta are peste 130 de mall-uri și centre comerciale. 

10. Poți vizita peste 70 de muzee

Și cei care preferă muzeele în locul mall-urilor au ce face în Jakarta. Este provincia cu cele mai multe muzee, peste 70 mai exact, ceea ce înseamnă că vei avea ce vizita. 

 

Dacă decizi să vizitezi Indonezia, Jakarta este o destinație ce ar trebui inclusă în itinerarul tău. Plină de viață și zgomotoasă, această capitală are un farmec aparte, iar lista atracțiilor turistice este lungă. Fie că te îndrăgostești sau nu de Jakarta, poți să fii sigur că nu te vezi plictisi. 

 

One Thought to “10 curiozități despre Jakarta, capitala Indoneziei”

  1. […] Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/city-skyline-under-the-blue-sky-3780662/    Indonezia este o țară vastă, iar mulți dintre cei care o vizitează o consideră una dintre cele mai frumoase destinații. Se laudă cu numeroase atracții turistice, de la plaje superbe la temple antice ori vulcani. În acest articol îți vom împărtăși câteva curiozități despre capitala acestei țări, Jakarta.   1. Este o provincie, nu un oraș  Un lucru pe care ar trebui să-l știi înainte de a căuta bilete de avion către Jakarta este că de fapt nu este un oraș, ci o provincie cu statut special.… Citeste mai mult […]

Comments are closed.