Zeci de sălăjeni şi-au pierdut cardul de sănătate

Din cele aproape 5.000 de carduri de sănătate returnate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, circa 14 la sută au fost predate asiguraţilor, iar restul, medicilor de familie pentru a le distribui. Datele au fost prezentate joi, 30 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, de către Marius Tăutu, directorul instituţiei. „Din cele 4.987 de carduri returnate, am predat 695 asiguraţilor şi 2817 către medicii de familie, urmând ca beneficiarii să le ridice de la ei. În Zalău, toţi medicii şi-au ridicat cardurile. Avem câteva comune, unde documentele încă nu au fost ridicate, însă medicii au fost anunţaţi, urmând să se prezinte la Casă”, a declarat oficialul CJAS Sălaj.

Pe de altă parte, conform spuselor sale, până în prezent, 20 de carduri au fost refuzate din motive religioase, 120 au fost declarate pierdute, zece – furate, şase – distruse. În alte 12 cazuri a intervenit o schimbare a numelui titularului, iar în opt situaţii a avut loc o eroare la tipărire. „Cu exceţia celor în care şi-au schimbat numele şi a celor cu eroare la tipărire, în celelalte cazuri, vinovăţia aparţine beneficiarilor. Pentru a obţine un duplicat aceştia vor trebui să plătească suma de 15,5 lei la casieria Casei sau prin virament bancar în contul RO39TREZ7005069XXX000433”, a explicat Tăutu.

 

Obligatoriu de la 1 mai

Potrivit reprezentanţilor Casei, începând cu 1 mai, cardul național devine obligatoriu de prezentat de către asigurați tuturor furnizorilor de servicii medicale când solicită un serviciu medical. Documentul va fi, astfel, singurul instrument de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Inițializarea cardului se poate face la nivelul tuturor furnizorilor de servicii medicale, cu excepția farmaciilor și furnizorilor de dispozitive medicale. Asigurații vor trebui să-și aleagă un cod PIN format din patru cifre pe care să-l memoreze și să-l folosească de fiecare dată când apelează la un furnizor de servicii medicale în vederea obținerii unui serviciu. ”Asigurații trebuie să înțeleagă că acest card are menirea de a eficientiza sistemul de asigurări de sănătate și nu de a bloca accesul asiguraților la servicii medicale. Cardul dă dreptul să se controleze modul cum sunt utilizați banii în sistem, de unde vor fi decontate doar acele servicii medicale care vor fi validate pe baza cardului”, a subliniat preşedintele CJAS Sălaj.

În situația în care un asigurat nu prezintă cardul când solicită un serviciu medical și dacă dorește obținerea serviciului în acel moment, trebuie să plătească serviciul obținut, respectiv consultația, investigațiile paraclinice, rețeta. „Cardul dă posibilitatea evidențierii și calității de asigurat. În situația în care o persoană solicită un serviciu medical și nu este asigurată, va beneficia doar de pachetul minimal de servicii. În acest caz, nu poate beneficia de investigații paraclinice, medicamente în regim compensat sau gratuit din sistemul de asigurări de sănătate, ci doar contra cost”, a completat Marius Tăutu. Oficialul CJAS Sălaj a ţinut să precizeze faptul că furnizorii care întâmpină dificultăţi în utilizarea cardului pot folosi la orice oră aplicaţia Helpdesk de pe site-ul CNAS, iar asiguraţii pot solicita lămuriri privind cardul la numărul de telefon 0800800950, de luni până vineri, în intervalul orar 8 – 20.

 

3 Thoughts to “Zeci de sălăjeni şi-au pierdut cardul de sănătate”

  1. […] Din cele aproape 5.000 de carduri de sănătate returnate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, circa 14 la sută au fost predate asiguraţilor, iar restul, medicilor de familie pentru a le distribui. Datele au fost prezentate joi, 30 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, de către Marius Tăutu, directorul instituţiei. “Din cele 4.987 de carduri returnate, am predat 695 asiguraţilor şi 2817 către medicii de familie, urmând ca beneficiarii să le ridice de la ei. În Zalău, toţi medicii şi-au ridicat cardurile. Avem câteva comune, unde documentele încă nu au fost ridicate, însă medicii au fost anunţaţi, …read more […]

  2. claudiu

    Ai capacitatea de a obtine toate lucrurile la care ai visat vreodata. Daca ai cunoaste adevarul, tu ai intelege imediat ca te-ai nascut cu capacitatea de a obtine toate lucrurile la care ai visat vreodata. (Bob Proctor: ”Te-ai nascut bogat”). Cautam urgent colaboratori part-time care vor sa castige bani in timpul liber, intr-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteti mesajul PROIECT la adresa de email doarsimplu@gmail.com

  3. Anonim

    Cei 20 care au refuzat cardul de sănătate din motive religioase, să NU folosească, din aceleași motive religioase, curentul electric (frigider, televizor, aspirator), telefon (de orice tip), la caz de nevoie nici wc cu senzori, nici lavoar cu senzori că în ele se ascunde cardul citit invers!

Leave a Comment