Vindecăm răceala cu zahăr și E-uri?!

Cu toții suntem, din când în când, încercați de răceli ori gripe provocate de schimbările bruște de temperatură. În acele momente, căutăm o soluție prin care să ne recăpătăm puterile, iar plicul de răceală pare că ar putea să ne rezolve problema. Știm, însă, ce consumăm cu adevărat?! Un plic împotriva răcelii conține până la 12,6 grame de zahăr, altfel spus, consumăm echivalentul a două lingurițe și jumătate de zahăr.

Până la 87% zahăr într-un plic de răceală!

Studiul demarat de InfoCons – Centrul Național de Consiliere și Informare în domeniul Protecției Consumatorului în 2018, repetat în 2019 și continuat în acest an pe baza etichetelor a 20 de produse tip plic de răceală (soluție pulbere pentru suspensie orală), arată că procentajul la care poate ajunge cantitatea de zahăr dintr-un asemenea plic este covârșitoare. Mai mult zahăr decât ne imaginăm!

Un plic împotriva răcelii poate conține până la 87% zahăr, media fiind 36%, în condițiile în care unele etichete nu furnizează informații cu privire la cantitatea de zahăr conținută de produs. Să ne așteptăm, deci, la o medie mai mare?!

Deși, prin studiile anterioare ale InfoCons- Organizație de Protecţie a Consumatorilor, realizate pe aceeași temă, s-a tras un semnal de alarmă, totuși cantitățile exagerate de zahăr nu s-au modificat de-a lungul celor trei ani. Dacă în anul 2018, studiile demarate și efectuate de InfoCons arătau că 79% din etichetele produselor pun la dispoziția consumatorilor informații cu privire la cantitatea de zahăr conținută, în anul 2021 situația se schimbă, dar nu într-un mod considerabil. Recentul studiu dezvăluie o creștere infimă de un procent a includerii cantității de zahăr pe etichetele plicurilor de răceală.t2

Un plic de răceală poate conține până la 9 E-uri!

Conform studiului realizat în 2021, un plic de răceală poate conține până la 9 E-uri. În medie, un astfel de plic ajunge la o cantitate de 4 E-uri. Cel mai des întâlniți aditivi în plicurile împotriva răcelii sunt E100, E104 (galben de quinoleină), E110 (aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici), E330 (aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate), E331 (citrat de sodiu), E950 (aditiv alimentar sintetic cu rol de îndulcitor) și E951 (aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă).

Zahăr, E-uri și…sodiu! Același studiu arată că un plic de răceala poate conține până la 135,8 mg de sodiu. În medie, un asemenea plic conține 53,6 mg de sodiu (0,0536 g), în condițiile în care pe unele etichete nu era prezentă această informație.

2 lingurițe și jumătate de zahăr și până la 9 E-uri – „sănătate” curată! Noi, consumatorii, avem datoria de a citi etichetele produselor înainte de achiziționare, pentru a ști exact ce consumăm! Data viitoare, trebuie să ne gândim de două ori înainte dacă vrem să ne vindecăm cu sau fără o cantitate exagerată de zahăr și E-uri!

M. S.

One Thought to “Vindecăm răceala cu zahăr și E-uri?!”

  1. colea

    Falsă problemă. Astea sunt pentru cei care preferă să bea o băutură fierbinte, similar ceaiului. Îți pui zahăr în ceai? Cei mai mulți pun, și generos. Pentru ceilalți, sunt pastile și capsule, fără zahăr.

Leave a Comment