Veşti bune pentru părinţi: se reia vaccinarea bebeluşilor

Oficialii DSP Sălaj dau asigurări că imunizarea copiilor cu vaccinul hexavalent va fi reluată în această săptămână

Aproape 1.200 de doze de vaccin hexavalent sunt distribuite în aceste zile medicilor de familie sălăjeni, în vederea imunizării bebeluşilor de 2, 4 şi 11 luni. Fiolele au ajuns în judeţ cu o întârziere de câteva săptămâni, astfel că medicii de familie au fost puşi în imposibilitatea de a vaccina sugarii.
Problema a apărut în condiţiile în care compania producătoare nu a mai reuşit să onoreze comenzile.
“Achiziţiile au fost efectuate, iar Ministerul Sănătăţii a livrat judeţelor dozele de vaccin necesare. Sălajul a primit 1.180 de vaccinuri, pe care Direcţia de Sănătate Publică le-a împărţit luni şi marţi medicilor de familie”, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul instituţiei amintite, asigurându-ne că dozele sunt suficiente atât pentru recuperarea copiilor nevaccinaţi, cât şi pentru vaccinarea de rutină a micuţilor.
Nu este pentru prima dată Sălajul se confruntă cu criza vaccinurilor pentru bebeluşi. O situaţie similară s-a petrecut şi anul trecut, unii părinţi alegând să achiziţioneze dozele din farmacii, pe propria cheltuială.
Produsul este cuprins în Programul Naţional de Imunizări, în cadrul căruia copiii sunt vaccinaţi gratuit. Serul îi protejează pe cei mici împotriva a şase boli grave: hepatita B, poliomielita, tetanos, tuse convulsivă, difteria şi infecţiile invazive produse de Haemophilus influenzae tip B.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca până la vârsta de doi ani, copilului să i se facă doar zece înţepături, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a fost creat vaccinul hexavalent, care conţine şase antigeni, administraţi în acelaşi timp.

Alte articole

Leave a Comment