Tusea și strănutul fără mască – „aruncătoare de grenade” cu Covid-19

Mai multe experimente efectuate de un grup de oameni de știință au demonstrat, o dată în plus, puterea pe care masca o are atunci când este purtată corespunzător, pentru protecția împotriva virusurilor. Tusea și strănutul, manifestate fără o acoperire a feței cu masca expun persoanele care sunt în preajmă la un grad de pericol foarte ridicat în privința contactării unui virus, în special a coronavirusului Covid-19, dovedit a fi extrem de contagios. Picăturile, particule mari de secreții și salivă care se răspândesc în aer, cad pe pământ sau aterizează pe suprafețe, sunt considerate principala cale a transmiterii coronavirusului Covid-19. Mai mulți academicieni au efectuat o serie de experimente cu oameni dar și și manechini conectați la o mașină care simula tusea și strănutul. Au comparat numărul de picături care au aterizat pe o suprafață în fața unei persoane care tuşea și vorbea, cu și fără mască. Concluziile relevă că o persoană care stă la o distanță de doi metri de o altă persoană care tuşeşte fără mască, este expusă la de 10.000 de ori mai multe picături față de cineva care stă la jumătate de metru distanță, purtând o mască de bază cu un singur strat. Potrivit cercetătorilor, nici o singură picătură nu a fost emisă de voluntarii care purtau o mască chirurgicală. Ei au spus că și o simplă mască de bumbac este extrem de eficientă.

Șeful echipei de cercetare, dr. Ignazio Maria Viola, de la Universitatea din Edinburgh, Scoția, a spus„Știam că măștile confecționate din diverse materiale sunt eficiente într-o măsură diferită în filtrarea picăturilor mici. Cu toate acestea, când ne-am uitat mai atent la acele picături mai mari, care sunt considerate a fi cele mai periculoase, am descoperit că și cea mai simplă mască din bumbac, realizată manual și cu singur strat, este foarte eficientă”.

.

Masca – scut esențial 

Oamenii de știință au comparat numărul de picături care au aterizat pe o suprafață în fața unei persoane care tușea și vorbea. În primul experiment, folosind manechini, echipa a cuantificat numărul de picături care se risipesc prin aer, folosind laserul și lumina UV. În cel de-al doilea experiment, șase voluntari au primit sarcina să tuşească și să vorbească timp de câteva minute cu și fără mască chirurgicală. Picăturile lor au fost prinse pe o lamelă plasată la cinci centimetri de gură și analizate la microscop. Atât la ​​manechin cât și la om, măștile au ajutat să scadă numărul de picături proiectate pe suprafeţe cu mai mult de 1.000 de ori. O singură tuse poate împrăştia aproape 3.000 de stropi, în medie, spun specialiștii. Însă strănutatul poate degaja până la 100.000 de particule. Cercetătorii au estimat că o persoană care stă la doi metri de cineva care tuşeşte, fără mască, este expusă la zeci de mii de picături respiratorii față de cineva care se află la o jumătate de metru distanță, purtând o mască de bază cu un singur strat protector.

Leave a Comment