Totul despre noul coronavirus: care sunt/nu sunt riscurile de transmitere, cum folosim masca, reguli obligatorii

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de viruşi, găsiţi atât la animale cât şi la oameni. Acest tip de virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) Noul coronavirus (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Acest nou tip de coronavirus numit 2019-nCoV, nu a fost detectat anterior, înainte ca focarul să fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019. Este noul tip de virus identic cu Sindromul Respirator Acut Sever? Nu. 2019-nCoV provine din aceeaşi familie de viruşi ca SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), dar nu este acelaşi virus. Ca şi în cazul altor boli respiratorii, infecţia cu 2019-nCoV poate provoca simptome uşoare, inclusiv scurgeri nazale, dureri în gât, tuse şi febră. Se poate manifesta mai sever în cazul unor persoane şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Persoanele în vârstă, cele cu afecţiuni medicale (diabet, inimă) sunt mai vulnerabile.
Deşi trebuie investigat mai amănunţit modul în care 2019-nCoV afectează oamenii, până acum persoanele vârstnice şi cele care prezintă afecţiuni medicale preexistente (diabet, boli de inima, afecțiuni pulmonare) par să fie mai expuse riscului de a dezvolta boli severe. Noul Coronavirus este un virus respirator care se răspândeşte în primul rând prin contactul cu o persoană infectată, prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreţii nazale, prin strângere de mână neigienizată. Este importantă exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, când strănutaţi sau tuşiţi, apropiaţi gura de partea inferioară a cotului sau folosiţi şervetele pe care aruncati-le imediat la coşul de gunoi. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini şi folosiţi geluri antibacteriene pe bază de alcool.

Cât rezistă virusul pe suprafeţele exterioare?

Nu se ştie exact cât poate rezista virusul pe suprafeţele exterioare, deşi informaţiile preliminare sugerează că 2019- nCoV poate supravieţui câteva ore sau chiar mai mult. Dezinfectanţii pe bază de clor, alcool, pot ucide virusul. Care este diferenţa dintre boala cauzată de 2019-nCoV şi o răceală/gripă?
Persoanele infectate cu 2019-nCoV sau persoanele răcite sau gripate, dezvoltă de obicei simptome respiratorii precum tusea, febra, secreţii nazale. Chiar dacă multe dintre simptome sunt asemănătoare, acestea sunt cauzate de viruşi diferiţi. Este dificil să se identifice boala doar pe baza simptomelor. De aceea, testele de laborator sunt necesare pentru a confirma dacă cineva este infectat cu acest nou tip de virus.

Cât este perioada de incubaţie a virusului?

Perioada de incubaţie este perioada dintre momentul infectării şi debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubaţie variază între 1-12.5 zile, cu estimări mediane de 5-6 zile. Aceste estimări vor fi perfecţionate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date. Se poate ca 2019-nCoV să fie contractat de la o persoană infectată, dar care nu prezintă simptome?
Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate să fie infecţioase înainte de a prezenta simptome semnificative. Pe baza datelor disponibile în prezent, persoanele care prezintă simptome cauzează răspândirea nCoV.

Pot lua virusul de la animalul meu de companie? Nu. În prezent nu există dovezi care să confirme faptul că animalele de companie, cum ar fi pisicile, câinii pot transmite acest virus oamenilor.

Se poate transmite 2019-nCoV de la om la om?
DA. 2019-nCov provoacă boli respiratorii şi poate fi transmis de la o persoană la alta, de obicei după un contact apropiat cu o persoană infectată.

Cine poate contracta acest tip de virus?
Persoanele care trăiesc sau călătoresc într-o zonă în care circulă virusul 2019-nCoV pot prezenta risc de infecţie. Asistenţii medicali care îngrijesc persoanele bolnave prezintă un risc mai mare şi trebuie să se protejeze apelând la proceduri adecvate de prevenire şi control al infecţiilor.

Zece elemente comportamentale ce trebuie urmate:

1. Spălați-vă mâinile și încheieturile mâinilor cu săpun, timp de minim 20 secunde având săpunul pe mâini, de multe ori. 2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute. 3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile dacă acestea nu sunt bine spălate/dezinfectate!. 4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți; 5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul. 6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool. 7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave. 8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase; 9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile. 10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Dacă nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de minim 60%. Spălarea mâinilor elimina virusul. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute. Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile, dacă nu v-ați spălat sau dezinfectat mâinile! Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.
Mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se in tot corpul. Acoperiți-vă gura și nasul cu cotul, nu cu palmele, dacă strănutați sau tușiți. Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați mâinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact. Respectați cu strictețe măsurile de izolare la domiciliu sau carantina. Riscul de a-i infecta pe alții este iminent, dincolo de pedepsele penale, recent majorate, la care vă expuneți.
5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul
Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol (alcool) de peste 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.
7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave
Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus (de exemplu, a efectuat o călătorie recenta în China, Italia, Spania sau zonele in carantina din Europa, iar persoana respectivă are simptome respiratorii).
UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.
8. Produsele fabricate sau care vin din China sau pachetele primite din China nu sunt periculoase. Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe. Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).
9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile. Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți șervețele de unică folosință și spălați foarte bine mâinile.

Cum folosim corect masca de protecţie

Înainte de a pune o masca, spălaţi-vă temeinic pe mâini cu săpun şi clătiți abundant cu apă sau folosiţi gel antibacterian pe baza de alcool. Rețineți că folosirea gelului antibacterian nu reprezintă o soluție mai bună și mai eficientă decât spălatul pe mâini cu săpun! Acoperiţi-vă gura şi nasul cu masca şi asiguraţi-vă că nu există decalaje între faţă şi mască. Evitaţi să atingeţi masca pe timpul folosirii. Dacă faceţi acest lucru, spălaţi-vă mâinile și încheieturile mâinilor înainte, cu apă şi săpun sau folosiți gel antibacterian pe bază de alcool. Înlocuiţi masca cu una nouă dacă aceasta se umezeşte şi nu reutilizaţi măştile de unică folosinţă. Pentru a scoate masca – NU atingeţi partea din faţă a măştii, o puteţi da jos din spate. Aruncaţi imediat masca la coşul de gunoi şi spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun sau cu gel antibacterian pe bază de alcool. 

Sursa: Guvernul României – gov.ro 

 

4 Thoughts to “Totul despre noul coronavirus: care sunt/nu sunt riscurile de transmitere, cum folosim masca, reguli obligatorii”

 1. Anonim

  Va rog spunetimi unde pot ccumpara gel antibacterian pe baza de alcool?

 2. Inchideti granitele !

  Infectia este adusa de afara, de cei din diaspora. Orice guvern responsabil ar fi inchis de mult granitele, infectii din diaspora ar fi blocati la granita. Nu e cazul insa, avem un guvern de incapabili care ne tot bombardeaza cu rugaminti sa stam cuminti acasa, sa ne ascundem in transe cand solutia evidenta este inchiderea granitelor !

  1. I.C.

   1. @16:31. Sînt cetățeni români cu drepturi egale cu tine! Mulți se întorc deoarece au rămas pe-acolo fără serviciu și fără locuință. Altceva este că dacă vin din anumite zone trebuie să stea în carantină.
   2. Foarte bine faceți, dle Negoiță, că puneți aceste informații, precizări, poate mai citește unu-altu și se clarifică.

 3. Anonim

  Unde putem cumpara masca si la ce pret?

Leave a Comment