Testare gratuită pentru depistarea tuberculozei în Sălaj

Sălăjenii cu vârsta de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent dacă sunt sau nu asigurați în sistemul public de sănătate, vor beneficia de teste gratuite pentru depistarea bolii.
Ministerul Sănătății demarează acțiunea de depistare activă a tuberculozei în mai multe județe din țară: Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Vaslui, inclusiv Sălaj în cadrul Programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. Suma necesară pentru depistarea precoce și tratarea tuberculozei (3,5 milioane de euro) este nerambursabilă și provine de la Fondul Global. Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar. Prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei. Programul este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat și se va realiza în comunități la risc, prin echipe mobile organizate și coordonate de către direcțiile de sănătate publică județene. Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și beneficiază de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat. De precizat este faptul că România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană. În timpul pandemiei de Covid-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării și a reticenței la accesarea serviciilor medicale în această perioadă.

One Thought to “Testare gratuită pentru depistarea tuberculozei în Sălaj”

  1. […] Sălăjenii cu vârsta de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent dacă sunt sau nu asigurați Citeste mai mult […]

Leave a Comment