Specialiștii informează! Totul despre vaccinarea împotriva Covid-19

Specialiștii din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Zalău informează populația despre vaccinarea împotriva Covid-19. Potrivit acestora, rolul vaccinului împotriva Covid-19 este de a determina sistemul imunitar (sistemul natural de apărare al organismului) să producă anticorpi și celule sanguine care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva Covid-19. Întrucât vaccinul nu conține virusul pentru a produce imunitatea, acesta nu poate transmite boala COVID-19.

 De ce este important să ne vaccinăm

Specialiștii SJU precizează că scopul vaccinării este stoparea transmiterii interumane a bolii – acest lucru se obține dacă se vaccinează un procent cât mai mare de oameni, iar la nivel personal înseamnă obținerea imunității. Virusul Sars-CoV-2 poate cauza forme severe de boală Covid-19 și poate duce la complicații pe termen lung. Riscul de apariție a complicațiilor este mai frecvent în rândul persoanelor vârstnice și a celor cu boli cronice. “Faptul că ești o persoană sănătoasă nu înseamnă că nu poți face boala Covid-19 și că nu o poți transmite mai departe. Poți să faci boala Covid-19 fără să ai nici un simptom și să o transmiți mai departe familiei sau prietenilor care se pot află într-o categorie de risc și pot face o formă severă a bolii”, informează specialiștii din cadrul celei mai mari unități spitalicești din județ.

Vaccinul va proteja pacientul?

La această întrebare, specialiștii SJU Zalău răspund că, în urma vaccinării, organismul dezvoltă anticorpi care te protejează de îmbolnăvirea cu virusul SARS-CoV-2. Există semnale că inițierea protecției se face la 12 zile post-vaccinare însă efectul maxim se obține la 7 zile după doza a două de vaccin – 94.8 la sută. Există totuși posibilitatea că unele persoane să facă boala după vaccinare, însă, în acest caz, vor face o formă mai ușoară. Durata protecției oferită de vaccin nu este cunoscută în acest moment fiind încă în curs de a fi determinată, prin studii clinice aflate în desfășurare.

Vaccinul are efecte secundare?

În ceea ce privește efectele secundare ale vaccinului, medicii specialiști din Sălaj precizează că și în cazul altor vaccinuri ori medicamente, vaccinul anti-Covid poate avea unele efecte secundare. Acestea sunt în general ușoare și durează doar câteva zile. Nu toată lumea prezintă efecte secundare. Chiar dacă la prima doză au apărut unele simptome, trebuie administrată și cea de-a două doză deoarece, deși persoana ar putea avea o oarecere protecție de la prima doză, cea de-a două doză oferă cea mai bună protecție împotriva virusului. Astfel, cele mai frecvente efecte secundare sunt: durere la locul injectării, oboseală și ușoară durere de cap, mialgii (dureri musculare), frisoane și dureri articulare. De asemenea, febra ușoară poate să apară pentru două sau trei zile (febra mare este neobișnuită și ar putea semnala infecția cu Covid-19 sau o altă infecție). Mai pot să apară și alte reacții, mai rare: edem la locul injectării, roseață la locul injectării, greață, limfadenopatie (ganglioni măriți) și stare generală alterată. Reacțiile adverse sunt tranzitorii (obișnuit 1-2 zile și dispar după maximum șapte zile). Dacă febra și mialgiile (dureri musculare) sunt importante se poate administra paracetamol. Reacțiile adverse sunt mai frecvente la cei cu vârste între 16 – 55 ani. După a două doză s-a observat o frecvență mai mare a febrei, toate reacțiile adverse fiind mai frecvente după a două doză.

Cine nu se poate vaccina?

Medicii specialiști informează că există anumite categorii de persoane care nu se pot vaccina. Vaccinul nu este recomandat a fi administrat la copii și adolescenți cu vârstă sub 16 ani, la femeile gravide sau cele care alăptează. De asemenea, nu pot face vaccinul persoanele alergice la unul din ingredientele vaccinului sau cele cu un istoric de alergii severe, persoanele cu test pozitiv pentru Covid-19 sau cele care au avut simptome de Covid-19 în ultimele 28 zile. Persoanele care au trecut prin boalăa Covid-19 se pot vaccina după o perioada de 6 – 12 săptămâni de la vindecare, în funcție de gradul de recuperare după boală, deoarece s-a constatat că trecerea prin boală nu lasă imunitate de durata. Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută severă, însoțită de febră sau cu infecție acută. Prezența unei infecții minore sau a febrei scăzute nu constituie un motiv de amânare a vaccinării (temperatura sub 37.3 grade C). În cazul persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant vaccinul trebuie administrat cu prudență, întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară hemoragii sau echimoze. În cazul persoanelor cu imunitate slăbită, cum ar fi în cazul infecției HIV sau administrării unor tratamente care afectează sistemul imunitar este nevoie de evaluarea medicului de familie pentru indicația de vaccinare. În cazul în care se identifica o contraindicație temporară de vaccinare – persoană nu se vaccinează și primește recomandarea de a se reprograma peste 14 zile sau la rezolvarea situației. Fiecare persoană care se înscrie pentru a fi vaccinată împotriva Covid-19 va fi evaluată în prealabil de către un medic, care va hotărî dacă se poate vaccina sau nu.

Ce se întâmplă dacă fac vaccinul în timp ce am boala Covid-19?

Este posibil ca o persoană să se afle la debutul bolii Covid-19, în perioada când încă nu au apărut simptomele, și să facă vaccinul neștiind că este infectată. În acest caz nu există riscuri asociate vaccinării, vaccinul va continuă să își facă efectul însă concomitant, vei avea și simptomele de boală Covid-19. Nu este necesară dozarea anticorpilor sau testarea RT-PCR la pacienții simptomatici – aceștia pot fi vaccinați fără testări prealabile.

Ce trebuie să facă femeile care doresc să rămână însărcinate?

Medicii specialiști spun că o sarcină trebuie evitată cel puțin două luni după cea de-a două doză a vaccinului. Dacă s-a realizat prima doză și apoi persoana a rămas însărcinată, se recomandă întârzierea/amânarea celei de-a doua doze. Dacă femeia află că este însărcinată după ce a făcut vaccinul nu trebuie să își facă griji pentru că vaccinul nu conține virusul și nu poate să producă infecție fătului.

Ce trebuie să facă o persoană dacă nu se simte bine când este programată pentru cea de a două doză de vaccin?

 A două doză de vaccinare se face la cel puțin 21 zile de prima doză. Dacă nu te simți bine și ai febră, e mai bine să aștepți până când dispar simptomele pentru a te vaccina cu cea de-a două doză, fiind nevoie să te reprogramezi. Nu trebuie făcută a două doză dacă, la dată programării, te afli în izolare sau aștepți rezultatul testului Covid sau starea ta de sănătate nu a revenit la normal în urmă bolii Covid19. În aceste situații trebuie să solicitați reprogramarea.

După vaccinare, pot transmite boală Covid-19?

Vaccinul nu produce boala Covid-19. Cele două doze de vaccin vor reduce posibilitatea de a te îmbolnăvi. Nu se cunoaște încă dacă vaccinul oprește transmiterea virusului, așa că și după vaccin trebuie să respectați regulile de prevenire a transmiterii bolii, reguli care includ distanțarea fizică, purtarea măștii și igiena mâinilor.

 

Leave a Comment