SANITAS: Salariaţii din sistemele care asigură tratamentul şi îngrijirea populaţiei sunt epuizaţi fizic şi psihic

Federaţia SANITAS a declanşat azi greva japoneză, pentru a atrage atenţia că angajaţii din sistemul sanitar sunt epuizaţi fizic şi psihic în această perioadă, sunt discriminaţi şi supuşi dispreţului public şi au dreptul la o muncă decentă, conform Agerpres.

Anual, a şaptea zi a lunii octombrie este dedicată muncii decente. Conceptul presupune remuneraţie corectă, securitate în timpul serviciului, oportunităţi de dezvoltare profesională, libertate de exprimare, participare activă în luarea de decizii şi – nu în ultimul rând – egalitate de şanse între bărbaţi şi femei.

Organizaţia Internaţională a Muncii recomandă guvernelor lumii să adopte măsuri care să asigure munca decentă, o condiţie esenţială pentru reducerea sărăciei şi o dezvoltare durabilă şi echitabilă.

„În acest context, astăzi, 7 octombrie 2020, Federaţia SANITAS a fost nevoită să declanşeze „greva japoneză” pentru a trage un puternic semnal de alarmă, colectiv, asupra faptului că salariaţii din sistemele care asigură prevenţia, tratamentul şi îngrijirea populaţiei aceste ţări, cu preponderenţă în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii, sunt epuizaţi fizic şi psihic, sunt discriminaţi şi expuşi dispreţului public printr-o excesivă mediatizare a „răsplăţilor financiare promise sau chiar legiferate”, dar în realitate neacordate! Mai mult decât atât aceşti salariaţi sunt cei mai expuşi contaminării cu coronavirusul SARS-Cov-2, 1 din 25 de nou infectaţi fiind din rândul personalului medical sau auxiliar”, se arată în comunicatul citat.

Astfel, salariaţii din sănătate, asistenţă socială, direcţiile de sănătate publică, unităţile de asistenţă medico-socială, servicii de ambulanţă, medicină şcolară protestează începând de miercuri, fără întreruperea activităţii, pentru a nu pune în niciun fel în pericol pacienţii, aşteptându-se ca autorităţile române să îi trateze cu aceeaşi decenţă.

„Şi, măcar în al doisprezecelea ceas, să înţeleagă că trebuie să respecte legea, respectându-le toate drepturile: cele de natură salarială, cele de protecţie la locul de muncă, cele de repaus pentru recuperarea capacităţii de muncă, cele care să elimine orice discriminare între categoriile de salariaţi din acelaşi tip de unităţi şi cu acelaşi tip de activitate”, mai spun sindicatele.

Sursa: www.bursa.ro

6 Thoughts to “SANITAS: Salariaţii din sistemele care asigură tratamentul şi îngrijirea populaţiei sunt epuizaţi fizic şi psihic”

 1. Anonim

  Mi se pare normal și firesc sa facă greva!!! Ar trebui sa înceteze cu totul activitatea!!! Poate așa se vor trezi adormitul de Iohanis și ciudatul de Sica Mandolin ( Orbán)!!!!

 2. Adi

  Eu cred ca sunt epuizati,pentru ca sunt putini.Iar masura cresterii salariilor nu a oprit complet exodul cadrelor medicale.Atunci de ce in 30 de ani nici un politician n-a avut curajul sa spuna ca „imparatu- i gol”?.De ce nu sunt obligati absolventii de medicina sa semneze un contract cu statul roman, cata vreme fac medicina gratis? 10 ani dupa absolvire stai in tara ta.Dupa aia du-te unde vezi cu ochii.Dar in aia 10 ani stai si trateaza-i pe aia din darile carora ti-ai facut scoala !!! Dk nu-ti convine ,fa medicina la Goldis pe bani sa vedem care tara din lume te-a mai vrea.

 3. Mai sunt și alții

  Salariile din sănătate au crescut de patru ori, cui nu-i ajunge, să emigreze, nu îi reținem !

 4. Anonim

  Poate sunt epuizati, nu zic nu, daca le creste salariul o sa fie apti? Sunteti niste nenorociti si voi din sistemul sanitar si profesorii. Deabia astept sa vina alegerile parlamentare, votez USR+PLUS, doar in ideea ca vor da afara personal din sistemul bugetar. Afra gunoaielor, nu factei nimic, doar mancati banii romanilor.

  1. Anonim

   Sezi bland.N-o sa vedem noi aia cu dat afara personal din sistemul bugetar.Una li-i cununa la toti politicienii.In momentul in care s-au inscaunat,deja se gandesc la alegerilke de peste patru ani.Asa ca….

  2. adi

   Sezi bland.N-o sa vedem noi aia cu dat afara personal din sistemul bugetar.Una li-i cununa la toti politicienii.In momentul in care s-au inscaunat,deja se gandesc la alegerilke de peste patru ani.Asa ca….

Leave a Comment