Sălajul, inclus într-un program medical derulat cu sprijinul Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului

Județul nostru a fost inclus într-un program de cercetare inițiat și derulat cu implicarea experților Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului din Lyon, pentru prevenirea cancerului de col uterin. Programul mai vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud și Cluj și își propune o campanie gratuită de prevenire a cancerului de col uterin prin autotestare și analizarea testelor în laboratorul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.

Sălajul a ajuns deja printre primele județe din țară ca rată de testare, pentru prevenirea bolii, programe derulate de Spitalul Județean de Urgență Zalău, spital în care a venit doctorul Florian Nicula, coordonatorul Programului Național de Screening pentru Regiunea de Nord-Vest și două experte din cadrul Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului din Lyon. La discuții au participat directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Zalău, medicul oncolog Alexandru Iliescu și directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, medicul epidemiolog Ligia Marincaș. Programul care ar urma să fie aplicat și în județul nostru le permite femeilor să se autotesteze, testele urmând sa fie distribuite gratuit. Autoritățile medicale sălăjene apreciază că proiectul va fi extrem de util mai ales în mediul rural, acolo unde accesul populației la medicii specialiști este dificil. Numărul pacientelor diagnosticate cu cancer de col uterin este în creștere. În cadrul proiectului se urmărește, în primul rând, dacă există femei dispuse să se autotesteze, procedura fiind avizată de medici ginecologi. Testele urmează să fie distribuite gratuit cu ajutorul asistentelor medicale comunitare, iar analiza lor va fi efectuată la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

2 Thoughts to “Sălajul, inclus într-un program medical derulat cu sprijinul Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului”

  1. […] Județul nostru a fost inclus într-un program de cercetare inițiat și derulat cu implicarea experților Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului din Lyon, pentru prevenirea cancerului de col uterin. Programul mai vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud și Cluj și își propune o campanie gratuită de prevenire a cancerului de col uterin prin autotestare și analizarea testelor în laboratorul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca. Sălajul a ajuns deja printre primele județe din țară ca rată de testare, pentru prevenirea bolii, programe derulate de Spitalul Județean de Urgență Zalău, spital în care a venit… Citeste mai mult […]

  2. […] Județul nostru a fost inclus într-un program de cercetare inițiat și derulat cu implicarea experților Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului din Lyon, pentru prevenirea cancerului de col uterin. Programul mai vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud și Cluj și își propune o campanie gratuită de prevenire a cancerului de col uterin prin autotestare și analizarea testelor în laboratorul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca. Sălajul a ajuns deja printre primele județe din țară ca rată de testare, pentru prevenirea bolii, programe derulate de Spitalul Județean de Urgență Zalău,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment