Sălajul a primit 50.000 de lei pentru achiziţionarea de teste Babeş-Papanicolau

Screeningul pentru depistarea cancerului de col uterin a fost reluat în Sălaj. Potrivit informaţiilor furnizate de Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, judeţului i-a fost alocată suma de 50.000 de lei pentru trimestrele III şi IV.

Sălajul a înregistrat cele mai bune rezultate, la nivel naţional, în depistarea acestei maladii prin efectuarea testării Babeş-Papanicolau la populaţia feminină eligibilă. „Targetul, stabilit la aproximativ 10.000 de teste într-un an de zile, a fost depăşit anul trecut în Sălaj”, a precizat Ligia Marincaş.
De altfel, numai în primele şase luni ale acestui an, au fost efectuate aproximativ 6.600 de teste Babeş Papanicolau, din care circa 20 la sută au avut rezultate pozitive, persoanele primimd indicaţii pentru realizarea unor investigaţii suplimentare. „În 19,5 la sută din totatul testelor efectuate în primul semestru rezultatele au indicat diverse afecţiuni, nu neapărat cancer de col uterin, iar în 0,5 la sută, probele au fost necorespunzătoare, una dintre cauze putând fi neprelevarea corectă a probei respective. Ceea ce este important e că o parte dintre femeile testate sunt sub tratament sau altele deja sunt vindecate. Au fost depistate doar două cazuri noi de cancer de col uterin”, precizat directorul DSP Sălaj.

Cinci centre de recoltare
În program sunt înscrişi 113 medici de familie din judeţ, care le pot consulta şi le pot trimite pe femei spre medicul ginecolog pentru a fi testate în mod gratuit în cadrul programului naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. De asemenea, în Sălaj, sunt cuprinşi în program zece medici ginecologi şi doi medici cu specialitatea planificare familială. În acest moment, sunt centre de recoltare la Spitalul Judeţean de Urgenţă, la Ambulatoriul de Ginecologie şi la cabinetul de Planificare Familială, la Centrul Salvosan din Zalău, la Şimleu Silvaniei, la cabinetul de Planificare Familială, precum şi la Ambulatoriul de Ginecologie şi la Jibou.

46 de cazuri noi de cancer de col uterin, diagnosticate în 2012
Printre principalii factorii care duc la apariţia cancerului de col uterin se numără vârsta precoce a începerii vieţii sexuale şi partenerii multiplii.Importanţa descoperirii precoce a bolii este cu atât mai mare cu cât ea apare la paciente tot mai tinere, fiind şi denumită, din această cauză, „cancerul femeii tinere”. Cancerul de col uterin este determinat de un virus, Papiloma virusul, care apare la opt din zece femei, în România înseamnă 3000 de cazuri pe an. Potrivit informaţiilor furnizate de DSP Sălaj, anul trecut au fost diagnosticate 46 de cazuri noi de cancer de col uterin, mai mult cu 14 faţă de anul precedent, când au fost validate 32 de noi cazuri. În 2010 au fost au fost diagnosticate 40 de cazuri noi, iar în 2009, 39.

Alte articole

Leave a Comment