Sălăjenii îşi pot testa gratuit plămânii la Cluj sau Oradea

Sălăjenii au posibilitatea să-şi testeze gratuit, până la sfârşitul anului, sănătatea plămânilor la medici din Cluj – Napoca sau Oradea. Societatea Română de Pneumologie a demarat la începutul acestei luni o campanie în mai multe oraşe din ţară. Potrivit reprezentanţilor acesteia, spirometriile gratuite vor avea loc în 19 oraşe din 17 judeţe, respectiv Arad, Argeş, Bihor, Brăila, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Timiş, Vâlcea şi în Bucureşti.

Lista medicilor care efectuează spirometriile gratuite este disponibilă pe www.desprebpoc.ro şi tot aici cei interesaţi pot găsi şi telefoanele la care se pot face programările. Consultaţia nu va fi acordată de medic decât cu programare iniţială.
BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o boală a plămânilor care afectează aproximativ un milion de români şi despre care se estimează că va deveni a treia cauză de deces la nivel mondial, în România fiind mult subdiagnosticată.
Un studiu făcut în 2012, la iniţiativa Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate, pe aproape 10.000 de români arată că mulţi dintre bolnavi nu îşi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialişti şi analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Acelaşi studiu arată că bărbaţii sunt mult mai afectaţi de BPOC decât femeile, boala lovind în aceeaşi măsură bogaţii şi săracii.
Spirometria, investigaţia cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu şi rapid, iar rezultatele se dau pe loc.

Alte articole

4 Thoughts to “Sălăjenii îşi pot testa gratuit plămânii la Cluj sau Oradea”

 1. m

  Ce stire idioata …
  Cu banii care s-ar cheltui pe transport la CJ sau BH iti faci in Zalau cel putin o spirometrie la oricare medic pneumolog .

  1. Anonim

   esti bou ! la ce medici ai in Zalau, poti sa-ti faci sute de analiza si consultatii, si mori cu ele in mana. Am fost la 3 medici pneumologi si dupa o zi eram operat in regim de urgenta la Cluj. Când m-am dus la UPU Zalau, astia mi-au facut un calmant si m-au trimis acasa. A doua zi eram pe masa de operatii la Cluj. Deci daca vrei sa iti faci analiza sau o consultatie kalumea ducetiv-a la Cluj. Acolo aveti cel putin sansa sa fiti consultat de un profesionist.

   1. m

    Fii civilizat cu raspunsurile !
    In articol ni se explica unde se poate face gratuit INVESTIGATIA numita spirometrie , adica sa sufli intr-un dispozitiv care masoara niste parametri si da niste rezultate privind capacitatea pulmonara ; INTERPRETAREA lor si consultatia nu sunt incluse in „pachet” , astea-s alta poveste .
    Eu ziceam ca „suflatul” poti sa-l faci si aici la Zalau . Restul , unde vrei …

 2. Prof

  Trebuia sa ne trimita la Braila. Pana la urma, era totuna.

Leave a Comment