„Poliţia” concediilor medicale a fost interzisă prin lege

 

Legea care nu mai dă posibilitatea autorităţilor să facă verificări la domiciliul angajatului aflat în concediu medical, a fost promulgată, iar în scurt timp va intra în vigoare, prin publicarea în Monitorul Oficial (M.O.)

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.158 din 2005 angajaţii beneficiază de concediu medical şi de indemnizaţie pentru incapacitatea temporară de muncă provocată de bolile obişnuite sau de accidentele suferite care nu au legătură cu munca.

Până la publicarea în M.O, controalele la domiciliul angajatului bolnav se puteau desfăşura în anumite intervale orare, iar cel care nu era găsit acasă în urma controlului risca să nu-i mai fie platită indemnizaţia de incapacitate temporară de muncă.

Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă poate fi acordată pentru cel mult 183 de zile într-un an, aşa cum este stabilit prin OUG nr. 158 din 2005, iar durata se socoteşte din prima zi de îmbolnavire.

Indemnizaţia este acoperită atât din banii angajatorului, cât şi din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate de catre angajator din prima şi până în a cincea zi de incapacitate temporară de muncă şi din bugetul Fondului unic de asigurari începând cu a şasea zi şi pâna la data încetării incapacităţii temporare de muncă sau a pensionării salariatului.

2 Thoughts to “„Poliţia” concediilor medicale a fost interzisă prin lege”

  1. ff

    vine basescu la putere si cu ai lui si o introduc din nou legea !!!

  2. Altfel spus...

    Liber la furat din bugetul asigurarilor de sanatate

Leave a Comment