Pilulele contraceptive: argumente pro și contra în folosirea lor

Pilulele contraceptive reprezintă unele dintre cele mai folosite produse farmaceutice, iar acest lucru este dovedit de peste o jumătate de secol. La apariția lor pe piață, cu peste șase decenii în urmă, contraceptivele orale au fost unele dintre cele mai apreciate medicamente. De atunci, formula s-a tot îmbunătățit, existând acum pilule monohormonale (progsteron) sau combinate (progesteron și estrogen). Însă chiar dacă s-au bucurat de valul uriaș de simpatie, pilulele contraceptive n-au fost scutite de critici. Așa încât, pe lângă părerile “pro” și folosirea lor pentru scopul în care au fost create (prevenirea instalării sarcinii), n-au întârziat să apară și opiniile contra lor, dar și a altor metode contraceptive. Oricum, lăsându-le la o parte pe acestea din urmă, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate a  rezumat argumentele pro și contra utilizării pilulelor contraceptive orale.

Argumente “pro”

Pilulele contraceptive (anticoncepționalele) asigură o protecție eficientă împotriva sarcinilor nedorite; oferă beneficii pentru sănătate (diminuarea crampelor menstruale și a disconfortului sindromului premenstrual, prevenirea apariției acneei, a reducerii densității osoase, a deficienței de fier, a formării chisturilor ovariene sau a celor de la nivelul sânilor, a infecțiilor ovariene, uterine sau tubare, precum și diminuarea riscului de cancer ovarian sau endometrial); fac ca ciclul menstrual să fie regulat, fiind previzibilă ziua în care apare menstra; având în vedere acest aspect, în situații excepționale pot fi administrate în continuare, pentru a „amâna” instalarea menstrei (de exemplu dacă trebuie să participați la un eveniment special sau să mergeți în concediu la mare iar perioada ar coincide cu cea a menstrei); nu afectează fertilitatea, fiind posibilă obținerea sarcinii după întreruperea administrării lor.

Argumente “contra”

Pentru a fi eficiente trebuie administrate regulat, zilnic. Acesta nu este un argument contra folosirii lor, ci mai degrabă o atenționare asupra faptului că necesită o disciplină. În cazul în care credeți că nu veți putea respecta această exigență, e mai bine să alegeți o altă metoda de contracepție, mai potrivită pentru voi. Cum ar fi, de exemplu, dispozitivul intrauterin (steriletul); chiar dacă rare, pot exista efecte secundare (sângerări între menstre, dureri de sâni, migrene, greață); se impune alegerea unei alte metode contraceptive, împreună cu medicul ginecolog; favorizează creșterea în greutate, însă acest lucru poate fi temporar, pe perioada primelor cicluri de administrare; în cazuri foarte rare s-a raportat o scădere a libidoului. După vârsta de 35 de ani, după un consult la medicul ginecolog, ar fi bine să existe alte metode contraceptive. Orice încărcătură hormonală după această vârstă poate să aibă efecte nedorite, iar dezavantajele devin mai importante ca avantajele.

 

 

 

 

2 Thoughts to “Pilulele contraceptive: argumente pro și contra în folosirea lor”

  1. Maria

    Asistatilor sociali, ar trebui prescrise gratuit……

  2. Anonim

    Și administrate obligatoriu.

Leave a Comment