Personalul de la Ambulanţă se va perfecţiona pe un manechin care imită comportamentul uman

Ministerul Sănătăţii a asigurat Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Sălaj 638.000 de lei pentru achiziţia de aparatură medicală şi dotarea a două substaţii cu module sanitare. Din această sumă, 81.000 de lei sunt destinaţi achiziţionării unui manechin computerizat, care poate simula o mare parte din afecţiunile şi bolile încadrate în sfera urgenţelor medicale cu care se confruntă medicii şi asistenţii medicali.

„Manechinul seamănă foarte mult cu un pecient, mimează respiraţia, gemetele, vărsăturile, poate fi intubat, are pat vascular şi poate mima tulburările de ritm, astfel încât să ne permită executarea de exerciţii complexe privind resuscitarea cardio-respiratorie”, a explicat joi, 10 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, dr. Ioana Tămaş, directorul medical al SJA Sălaj. În situaţiile în care intervenţia nu este corectă ori medicamentul administrat nu este bun, manechinul moare, softul declarându-l „decedat”. Avantajul este că personalul medical are ocazia să o ia de la capăt, până când procedura îi reuşeşte, astfel încât pus în faţa unui pacient adevărat să nu facă nicio greşeală.

Performantul dispozitiv va asigura pregătirea profesională continuă a ambulanţierilor, asistenţilor medicali şi a medicilor.

Aproape 400.000 de lei vor fi cheltuiţi pentru instalarea de module sanitare la substaţiile Jibou şi Crasna, pentru ca personalul de aici să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii decente, a anunţat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, managerul instituţiei, Liviu Balint. Potrivit spuselor sale, Substaţia Jibou funcţionează, în prezent, în două încăperi puse la dispoziţie de către Spitalul din oraş, iar cea din Crasna, în fostul Centru de Varstnici din Crasna: „Am primit finanţare de la Minister pentru a instala aceste module pe terenul primit în administrare de la Consiliul Judeţean Sălaj, în curtea spitalelor din Jibou şi din Crasna. Sperăm ca până la sfârşitul anului, cei de acolo să se mute în spaţii decente”.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, reprezentanţii instituţiei au anunţat că problema deficitului de medici de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sălaj este departe de a se fi rezolvat. Astfel, din totalul minim de 19 posturi de medici prevăzute în normativul de personal, doar cinci sunt ocupate, patru specialiştii asigurând munca în teren, iar un altul ocupând funcţia de director medical. „Avem un singur medic cu specializare în medicină de urgenţă, un altul de medicină generală cu atestat în domeniu şi doi medici de familie cu atestat în medicină de urgenţă (unul din ei lucrează la Jibou)”, a explicat directorul medical.

Potrivit spuselor sale, la SJA Sălaj există o singură linie de gardă. Pe lângă cei trei medici care activează în Zalău, gărzile sunt asigurate şi de doi medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

Alte articole

5 Thoughts to “Personalul de la Ambulanţă se va perfecţiona pe un manechin care imită comportamentul uman”

 1. Anonim

  Gargara electorala.Hai sa ne plimbam cu Dustrul!!Ca tot e mocca!

 2. Anonim

  corectare: Dusterul!

 3. Anonim

  Dar de ce nu-l folosesc pe manechinul din mijlocul pozei?

 4. Anonim

  Nu-l pot folosi pt. că provoacă silă.Votați COMO!poate au noroc cei de la amb.

 5. Anonim

  De banii astia ma bagam io de manechin! Si ziceam si ioi si vai si alte alea.

Leave a Comment