Medicii cer să nu mai lucreze peste program

Colegiul Medicilor din România cere șefilor de spitale să nu-i mai oblige pe medici să lucreze peste program, situaţia urmând să fie discutată cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii. Doctorii au atenţionat că nu le este respectat programul de muncă, lucru ce ar putea avea consecințe asupra siguranței actului medical. Deși în sectorul sanitar public durata timpului de lucru se stabilește prin ordin al Ministerului Sănătății, în mod inacceptabil, conducerile unor unități medicale spitalicești pun presiune pe medici, inclusiv prin emiterea unor note interne, pentru a lucra cu mult peste programul de lucru așa cum este acesta stabilit prin legislația în vigoare, susține CMR.

Faptul că în sectorul sanitar durata timpului de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor din unitățile sanitare publice se aprobă prin ordinul ministrului Sănătății, și nu prin decizia managerilor, este stabilit inclusiv prin Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
În prezent, potrivit ordinului ministrului Sănătății, 870/2004, programul medicilor din unitățile sanitare publice este de 7 ore în medie pe zi, respectiv de maximum 35 de ore în medie pe săptămână.

Programul se poate desfășura în mod continuu sau divizat. Astfel, pentru spitale clinice, universitare, institute și centre medicale clinice, spitale de urgență, spitale județene, spitale de monospecialitate, spitale municipale, spitale orășenești, centre medicale, activitatea curentă este de minim şase ore în cursul dimineții în zilele lucrătoare și 18 ore de gardă lunar. Pentru spitale de boli cronice și sanatorii, activitatea curentă este de minim cinci ore în cursul dimineții, în zilele lucrătoare și 38 de ore de gardă lunar.

O durata mai mică a timpului de muncă, respectiv şase ore în medie pe zi și 30 de ore pe săptămână, este prevăzută pentru următoarele specialități medicale: anatomie patologică, medicină legală, în activitatea de prosectură și disecție și activitatea de radiologie-imagistică medicală, radioterapie, medicină nucleară, igiena radiațiilor, angiografie și cateterism cardiac.
CMR atrage atenția asupra faptului că, potrivit Codului Muncii, tot ceea ce depășește timpul normal de lucru, în cazul medicilor de şapte ore pe zi, respectiv 35 ore pe săptămână, este considerat ca fiind timp de muncă suplimentar și nu poate fi solicitat sau impus de către conducere fără acordul angajatului.
Totodată, organizaţia profesională apreciază că respectarea timpului de muncă este nu numai un drept al medicilor dar, în aceeași măsură, o garanție pentru pacienți în ceea ce privește siguranța actului medical prestat. De aceea, CMR solicită stoparea abuzurilor cu privire la timpul de muncă și, totodată, vrea ca inspectoratele teritoriale de muncă să declanșeze un control tematic la nivelul unităților sanitare publice, pentru a se verifica în ce mod sunt respectate prevederile legale referitoare la timpul de muncă.

CMR face un apel la organizațiile sindicale de la nivelul unităților sanitare să semnaleze orice abuz sau încălcare a timpului de lucru și să sesizeze organele competente ori să formuleze acțiuni la instanțele de judecată, pentru apărarea drepturilor membrilor de sindicat.
Colegiul Medicilor din România va discuta cu Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Justiției Sociale, pentru clarificarea situației, dar și pentru instituirea unor mecanisme funcționale de control și garantare a timpului de lucru al medicilor.

Leave a Comment