Măști gratuite pentru anumite categorii de persoane

Parlamentarii au decis că unele persoane vor putea putea primi în mod gratuit din partea statului câte 30 de măști de protecție, lunar, până la terminarea pandemiei de coronavirus, se arată într-un proiect de lege adoptat miercuri de Parlament. O măsură asemănătoare  este deja prevăzută într-o ordonanță de urgență a Guvernului, ale cărei prevederi se aplică deja de luna trecută. Spre deosebire de OUG nr. 78/2020, proiectul de lege adoptat de Parlament stabilește că statul va acorda câte 30 de măști, până la finalul pandemiei de coronavirus, nu câte 25 de măști până în luna iulie. De asemenea, autoritățile publice locale vor fi cele care se vor asigura că măștile ajung la fiecare persoană, în fiecare lună.

Categoriile de persoane care vor putea beneficia de acest ajutor sunt următoarele:

pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de maximum 1.000 de lei (valoarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzute de OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate); persoanele care fac parte din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 (venitul minim garantat); persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010; persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri doar din prestațiile sociale acordate în baza Legii nr. 448/2006.

Potrivit expunerii de motive, mulți cetățeni se află în imposibilitatea de a-și procura suficiente măști, din cauza pierderii locului de muncă și a prețurilor oscilante. În plus, pe piață nu există suficiente astfel de echipamente de protecție, astfel că oamenii se află în situația în care, chiar dacă vor să le cumpere, nu au de unde să le procure. Susținătorii propunerii legislative au precizat că o astfel de inițiativă există deja în Italia, în regiunea Toscana, acolo unde fiecare cetățean primește lunar un set de 30 de măști, în paralel, președintele regiunii interzicând specula în privința prețurilor acestora. Reamintim că România se află în stare de alertă și începând cu data de 15 mai 2020, fiecare persoană trebuie să poarte mască dacă circulă cu mijloacele de transport în comun sau dacă se află într-un spațiu public închis. Starea de alertă ar trebui să se încheie la data de 16 iunie 2020, însă președintele Klaus Iohannis va cere prelungirea acesteia.

Atenție! Proiectul prezentat în acest material nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie semnat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.

 

 

One Thought to “Măști gratuite pentru anumite categorii de persoane”

  1. Anonim

    Cel ce nu are nici o treaba cu țara sta va promulga legea la sfârșitul anului!!!

Leave a Comment