Mai multe sălăjence au fost depistate cu suspiciuni de cancer la sân

Aproape 180 de persoane din Nuşfalău şi Crişeni au fost testate la finele săptămânii trecute în cadrul campaniei „Nu am făcut destul” derulată de către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România.

Ediţia din acest an a campaniei s-a desfăşurat în cinci județe din Ardeal şi a presupus testarea gratuită pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.
Potrivit organizatorilor, la Nușfalău au fost testate 95 de persoane, dintre care 17 femei au prezentat suspiciuni în urma ecografiei mamare si au primit recomandare către mamografie. La Crișeni au fost 84 de persoane la analize, iar 12 femei au primit recomandare către mamografie.
Campania se încheie weekendul acesta în județul Cluj, unde se vor face testări la Băișoara şi Căpușu Mare.

Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfășurat în cinci județe din Moldova, medicii au descoperit că 1 femeie din 7 se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau rușine. De asemenea, 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni.
“Cancerul descoperit în fază incipientă, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar șansele de supraviețuire cresc. Peste 15 la sută dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalități la sâni și au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formațiuni de natură canceroasă și au fost trimise la medicul specialist”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Alte articole

Leave a Comment